Nicky Aerts houdt niet van historische romans en toch is ze wild van 'De spiegel & het licht'

Fictie Klara

Nicky Aerts houdt niet van historische romans en dus is het des te verrassender dat ze zo wild is van het nieuwe boek van Hilary Mantel.

Populair zijn bij het publiek en de literaire poortwachters van de goede smaak: het is weinig hedendaagse Britse auteurs gegeven. Hilary Mantel, tweemaal winnaar van de Booker Prize, is de spreekwoordelijke uitzondering. De publicatie van haar nieuwe roman 'The Mirror and the Light' was hét literaire evenement van het voorjaar, een projectie op de Tower van Londen incluis. Niet toevallig, want de plek is cruciaal in het boek dat in het Nederlands verschijnt als De spiegel & het licht.

'De spiegel & het licht' is het slotdeel van wat bekendstaat als de Cromwell-trilogie - over de zestiende-eeuwse Britse politicus Thomas Cromwell -, volgend op 'Wolf Hall' en 'Het boek Henry' (Bring up the Bodies), drie turven waarvoor Pompidou-presentatrice Nicky Aerts als een blok gevallen is.

'Nochtans heb ik het niet zo voor historische romans,' bekent ze. 'Maar Mantel schrijft met veel gevoel voor vandaag. Het zou zich in de kamer hiernaast kunnen afspelen.'

Aerts is vol lof voor de stilistische kwaliteiten van Mantel. 'Er staan dialogen in waar ik van achteroverval. Ze moet zich enorm hebben zitten verkneukelen tijdens het schrijven. 'De spiegel & het licht' is weliswaar een roman, 'het boek is historisch correct. Je steekt er ook wat van op, wat het dubbel zo leuk maakt.'

Herbeluister Nicky's recensie op klara.be.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief