Nicci French - 'In hechtenis' gaat over opgesloten zijn en daarom noemen ze het zelf 'een lockdown novel'

Boekenmarathon VRT MAX

'Nicci French', dat is het schrijversduo én echtpaar Nicci Gerrard en Sean French, die samen literaire thrillers schrijven. Ze zijn wereldwijd bekend van onder meer de Frieda Klein-reeks.

Lockdown-novel

Hun nieuwste thriller 'In hechtenis' is geen typische Nicci French en is geschreven voor de uitbraak van de coronapandemie. Tijdens het interview met Tom De Cock in De Boekenmarathon noemt Nicci hun nieuwste boek 'een lockdown-novel' omdat het gaat over 'opgesloten' zijn.

Het hoofdpersonage, Tabitha, wordt beschuldigd van moord op haar buurman. Van de bewuste dag herinnert ze zich nauwelijks iets, ze leed aan een depressie, maar ze denkt dat ze onschuldig. Ze zit vast in de gevangenis maar ze zit ook figuurlijk opgesloten in zichzelf. Ze is wanhopig. Haar gevecht om uit de gevangenis te komen is ook haar gevecht om los te breken uit zichzelf. 'Ze is een ongeleid projectiel: koppig, roekeloos, eigenzinnig,
kwetsbaar, een kleine, harige vrouw, net een heks', zo beschrijft Nicci haar.

'Hoe kwamen jullie bij dit verhaal uit?', wil Tom weten. 'We kwamen op het idee van een vrouw die in de gevangenis zat en die een zaak moest oplossen vanuit haar gevangeniscel. Ze kan niet doen wat andere rechercheurs doen: ze kan geen getuigen verhoren, ze kan de plaats delict niet bezoeken. Ze moet dus zelf zoeken naar de oplossing. Dat was ons uitgangspunt'.

Als schrijvers komen ze geregeld in gevangenissen. Ze gaan op bezoek bij gevangenen om te praten over boeken. Zij vertellen wat ze lezen. En 'we zijn als vampieren, bij alles wat we doen, denken we: Kunnen we dat gebruiken voor een verhaal?' gaat Nicci verder. De gevangenissen in Groot-Brittanië zijn angstaanjagende plekken, heel claustrofobisch.

Small-town drama

De moord gebeurt in een dorp dat is afgesloten van de buitenwereld. Het is een small town-drama. De ideale setting voor geheimen en roddels.

'Als je in een dorp woont, moet je erbij horen. Tabitha is er absoluut niet op haar plaats. Ze is de buitenstaander. Het hoofdpersonage dacht dat ze onzichtbaar was maar tijdens haar onderzoek vanuit de gevangenis ontdekt ze dat ze in de gaten werd gehouden', vertellen ze.

Afspraak in 2021

Jaarlijks zakt het schrijversduo af naar Vlaanderen en Nederland om hun fans te ontmoeten, iets dat helaas nu niet kan. Het volgende boek is ondertussen geschreven. Het gaat over een alleenstaande moeder met een dochtertje van drie jaar oud. De dochter komt thuis van school met een tekening die erop lijkt te wijzen dat ze een moord heeft gezien, maar ze weten niet welke moord.

Echtelijke ruzies ten huize Nicci French gaan nooit over het schrijven: 'We ruziën, net als ieder getrouwd stel. Het ding aan samen schrijven, is dat het constant een avontuur is. We hebben zoveel geluk dat we in een huwelijk van dertig jaar nog steeds ieder jaar als een nieuw avontuur kunnen beleven'.

Bekijk Nicci French in De Boekenmarathon op VRT NU.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief