Nee, Rowling is niét dood, maar #RipJKRowling leeft: hoe haar populariteit een knauw lijkt te krijgen na nieuw boek

Fictie VRT NWS

Haar nieuwste boek 'Troubled blood' ligt nog maar net in de rekken en Potter-schrijfster J.K. Rowling krijgt alweer een storm van kritiek te verduren. Een krantenjournalist die het boek al las, schrijft dat Rowling een negatief beeld neerzet van transgenders. Goed voor de hashtag #RipJKRowling op Twitter, omdat fans haar niet langer meer begrijpen.

Wat is er aan de hand?

'Troubled blood' dat Rowling uitbrengt onder het pseudoniem Robert Galbraith, kreeg een eerste lezing door de Britse krant de Daily Telegraph en recensent Jake Kerridge vat het moraal van het verhaal samen als 'vertrouw nooit een man in vrouwenkleren'.

'Troubled blood' volgt twee privédetectives die een zaak uit 1974 herbekijken en een psychopathische seriemoordenaar op het spoor zijn. Het klinkt als een veelbelovende thriller, maar één detail beroert de gemoederen: de potentiële dader is een crossdresser, een man die niet in het verkeerde lichaam is geboren maar de drang voelt om vrouwenkleren aan te trekken. De vrouwenkleren worden in 'Troubled blood' gedragen tijdens het plegen van de misdaden.

Een andere krant, The Guardian, vindt dat de samenvatting van collega Kerridge te kort door de bocht is. Journaliste Alison Flood, die het boek ook op voorhand kreeg, zag in de vrouwenkleren (een pruik en roze jas) louter een manier van de moordenaar om slachtoffers te misleiden en te lokken naar zijn bestelwagen. The Telegraph gebruikt ook het woord 'travestiet', terwijl Rowling nooit het woord 'travestiet' heeft geschreven.

Betekent dit de doodsteek voor J.K. Rowlings?

Lees het volledige artikel op vrtnws.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief