Jörgen Caris

Nederlandse schrijver Hafid Bouazza (51) overleden

VRT NWS

De Amsterdamse schrijver Hafid Bouazza is overleden. Zijn uitgeverij Querido laat weten dat de auteur al langer kampte met een slechte gezondheid. Bouazza won in 2003 met zijn roman 'Paravion' De Gouden Uil. Hij schreef niet alleen romans, hij debuteerde met een verhalenbundel, publiceerde essays, schreef theaterstukken en vertaalde poëzie uit het Arabisch, Frans en Engels.

Hafid Bouazza werd geboren in de Marokkaanse stad Oudja. Zijn ouders verhuisden met het gezin in 1977 naar Nederland. In 1996 debuteerde Bouazza met de verhalenbundel 'De voeten van Abdullah'. Hij won er de E. du Perronprijs mee, een jaarlijkse bekroning voor iemand die zich inzet 'voor de bevordering van wederzijds begrip en een goede verstandhouding tussen alle in Nederland woonachtige bevolkingsgroepen'.

Sinds die eerste verhalenbundel werd Hafid Bouzza beschouwd als een vertegenwoordiger van de zogenoemde 'migrantenliteratuur'. Een verzameling auteurs die in het Nederlands schrijven maar een andere moedertaal hebben en/of van buitenlandse herkomst zijn.

Hafid Bouazza won De Gouden Uil en werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs in 2003 met zijn roman 'Paravion'. Het verhaal schetst de levens van drie generaties in een Marokkaans dorp.

Zijn laatste roman 'Meriswin' verscheen in 2014. Hij werkte nog aan een nieuwe roman. De schrijver laat twee zonen achter.

Lees verder en herbekijk interviews op vrtnws.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief