Nederlandse schrijver Arnon Grunberg gelauwerd met de P.C. Hooft-prijs

Literaire prijs VRT NWS

De Nederlandse schrijver Arnon Grunberg is in eigen land onderscheiden met de P.C. Hooft-prijs. De oeuvreprijs is de belangrijkste staatsprijs voor literatuur in Nederland en wordt afwisselend uitgereikt voor proza, essay en poëzie. De prijs is 60.000 euro waard. 'Deze oeuvreprijs is qua eer en inzet de mooiste die je als auteur kunt winnen', reageert de 50-jarige Grunberg op de onderscheiding.

Oeuvreprijs

De jury van de Nederlandse staatsprijs voor literatuur, de P.C. Hooft-prijs, heeft Arnon Grunberg uitgeroepen tot laureaat van de onderscheiding. De jury omschrijft de 50-jarige auteur als 'een schrijver die ongeëvenaard is in ambitie, productiviteit en intellectuele kracht'.

Grunberg debuteerde midden de jaren 90 met de roman 'Blauwe maandagen'. Daarna volgden romans als 'Figuranten', 'Fantoompijn', 'De asielzoeker' en 'Tirza'. Hij won de voorbije kwarteeuw alle belangrijke onderscheidingen in het Nederlandse taalgebied, maar de oeuvreprijs van de Nederlandse overheid kreeg hij nog niet.

'Deze oeuvreprijs is, zonder hiërarchie aan te willen brengen in de prijzen die ik heb gewonnen, qua eer en inzet de mooiste die je als auteur kunt winnen', reageert Grunberg op de onderscheiding. De uitreiking van de P.C. Hooft-prijs vindt plaats volgend jaar in mei.

Unanieme beslissing

Grunberg werkt momenteel samen met dichter Charlotte Van den Broeck aan een dansproject. 'Ik ben zelf geen danser, ik schaam me zelfs om te dansen. Als schrijver ben ik geneigd om het lichaam te vergeten.' Juist daarom besloot hij samen met Van den Broeck een dansvoorstelling te maken om uit zijn comfortzone te stappen. Zodra de voorstellingen eind februari beginnen, gaat hij beginnen aan een nieuwe roman.

De P.C. Hooftprijs bestaat sinds 1947, het jaar waarin de driehonderdste sterfdag van dichter en toneelschrijver Pieter Corneliszoon Hooft (1581-1647) werd herdacht. De jury was het unaniem eens over de winnaar in 2022.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief