Nederlandse dichter en schrijver K. Schippers overleden: belangrijke vernieuwer in de poëzie

Poëzie VRT NWS

De Nederlandse dichter en schrijver K. Schippers is gisteren overleden. Dat heeft zijn uitgeverij Querido vandaag bekendgemaakt via Twitter. K. Schippers, een pseudoniem voor Gerard Stigter, werd 84 jaar. Schippers was in de jaren 60 een belangrijke vernieuwer in de Nederlandse poëzie. Hij schreef gedichten over dingen die hij rond zich zag en niet over zijn gevoelens. Vanaf de jaren 70 schreef hij ook proza. Dit jaar nog bracht hij zijn laatste boek uit, 'Nu je het zegt'.

K.Schippers behoorde tot de Zestigers, een literaire beweging in Nederland in de jaren 60. Samen met J. Bernlef en G. Brands richtte hij het literaire tijdschrift Barbarber op onder het motto 'doe maar gewoon, dan doe je al poëtisch genoeg' of alles wat je rond je ziet, kan materiaal zijn voor poëzie.

Ze vonden vooral inspiratie in de werkelijkheid en weerden beeldspraak en persoonlijke gevoelens. Sommige teksten werden gewoon van straat geplukt en gepresenteerd als poëzie. Zo was zijn gedicht 'Schildpad' een zoekertje uit de krant van een familie die op zoek was naar hun schildpad.

Lees verder op vrtnws.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief