Nederlandse Awater-poëzieprijs gaat voor het eerst naar Vlaamse dichter: Peter Verhelst wint met bundel 'Zon'

Literaire prijs VRT NWS

De Awater-poëzieprijs gaat voor het eerst naar een Vlaamse dichter: Peter Verhelst en zijn bundel 'Zon' uit 2019.

De Awater-poëzieprijs, genoemd naar een Nederlands tijdschrift, is voor de dertiende keer uitgereikt; de eer viel voor het eerst een dichter uit Vlaanderen te beurt: Peter Verhelst met zijn bundel 'Zon'.

De Awaterprijs wordt elk jaar uitgereikt door professionals, 'beroepslezers' in de media of de universiteiten. De prijs is vooral symbolisch: ze weerspiegelt de waardering van de gezamenlijke poëziekritiek. In de beoordelingen van 'Zon' is onder meer sprake van 'zinderende regels vol melancholie en hoop' en van een 'een complete bundel, meeslepend en overtuigend.'

'Ik hou van de zon maar ze zal ook het einde van onze beschaving bespoedigen,' zegt Peter Verhelst zelf. De zon is ook een symbool voor fascisme, vindt hij, en dat blijkt ook uit de opbouw van de bundel. 'Het gaat van lieflijk naar donkerbruin'.

Peter Verhelst is al vaker bekroond voor zijn gedichten, onder meer met de Herman de Coninck-, de Jan Campert- en de Ida Gerhardtprijs. Ook zijn romans vielen in de smaak van de literaire jury's; zo kreeg 'Tongkat' de Gouden Uil en 'Voor het vergeten' de Ultima, de prijs voor letteren van de Vlaamse Gemeenschap.

Herbeluister Peter Verhelst over 'Zon' in het programma Pompidou naar aanleiding van het verschijnen van de bundel.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief