©Tandem K

Nederlandse auteur Jeroen Brouwers (82) overleden, bekend van 'Geheime kamers' en 'Bezonken rood'

In memoriam VRT NWS

Jeroen Brouwers (82) is overleden. Hij was een van de belangrijkste en meest productieve auteurs van de Nederlandse literatuur. De veel bekroonde auteur laat een enorm oeuvre na, waaronder 'Geheime kamers' en 'Bezonken rood'. Zijn belangrijkste handelsmerken waren een diepe somberheid en een verregaand pessimisme.

Jappenkamp

Jeroen Brouwers werd in 1940 geboren in Nederlands Oost-Indië, het huidige Indonesië. Hij was nog maar 2 toen het Japanse leger het Nederlandse wingewest overrompelde, en de kolonisten opsloot in kampen, waarvan er enkele de vergelijking met de Duitse kunnen doorstaan. De kleine Jeroen kwam met zijn moeder, grootmoeder en zus eerst in het interneringskamp Kramat terecht, later in een vrouwenkamp in een buitenwijk van Batavia, nu Jakarta.

Hij was getuige van de mishandeling van zijn moeder. De grootmoeder overleefde de gevangenschap niet. Over die ervaringen schreef hij 3 boeken, die ook in één band verschenen, en vertaald werden in het Engels. Het gaat om 'Bezonken rood' (1981) en later 'Het Verzonkene' en 'De Zondvloed'. In zijn kindertijd kreeg hij difterie, of kroep, een ademhalingsziekte die hem zijn hele leven achtervolgde.

Verknipte jeugd

Na de oorlog woonde het gezin Brouwers nog even op het eiland Borneo. Maar met de bevrijding van de Japanners begon de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd. In 1947 werden de 5 kinderen Brouwers met hun moeder naar Nederland gerepatrieerd, een jaar later volgde de vader. Vanaf 1950 verbleef het 'lastige kind' in diverse katholieke pensionaten vooral in Nederlands-Limburg. Naar verluidt kon hij het 'Hollandse keurslijf' niet aan na de vrijheid in de exotische kolonie.

Over zijn verblijf in de internaten, volgens Brouwers toen ook een soort concentratiekampen, schreef hij veel later, in 2014, 'Het Hout', waarvoor hij de ECI-prijs kreeg.

Lees verder op vrtnws.be.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief