Nederlandse auteur Jeroen Brouwers (81) wint Libris Literatuurprijs met 'laatste' roman 'Cliënt E. Busken'

Literaire prijs VRT NWS

De roman 'Cliënt E. Busken' van Jeroen Brouwers wint de Libris Literatuurprijs 2021. Die is 50.000 euro waard. Bij de zes genomineerden was ook een Vlaming, Erwin Mortier met 'De onbevlekte'. Jeroen Brouwers woonde de uitreiking niet bij, wegens zijn zwakke gezondheid. Hij noemt het winnende boek zijn laatste.

Jeroen Brouwers, de oudste van alle zes genomineerden, krijgt de Libris Literatuurprijs voor zijn naar eigen zeggen laatste roman 'Cliënt E. Busken', een verhaal over een oude, verbitterde man in een rusthuis, dat hij als een gevangenis ervaart.

De Libris Literatuurprijs is een van de grote onderscheidingen in het Nederlandse taalgebied, naast de Boekenbon Literatuurprijs en eind dit jaar voor het eerst de Vlaamse Boon-prijs. Winnaar Jeroen Brouwers krijgt 50.000 euro, alle genomineerden 2.500 euro.

'Roman die je opslokt en meesleurt'

De uitreiking verliep zonder publiek; vier van de zes genomineerden waren lijfelijk aanwezig in Amsterdam. Juryvoorzitster Lilianne Ploumen sprak het verlossende woord: 'De Libris Literatuurprijs 2021 gaat naar een unieke roman, die je opslokt en meesleurt, die je naar adem happend laat rondtollen en hijgend stil doet staan. Een pas op de plaats als een wervelwind.'

Lees verder op vrtnws.be.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief