Erik Van Grieken

Nancy Vermeulen in 'Iedereen ruimtevaarder': 'Vroeg of laat moeten we een alternatief vinden voor onze planeet'

Non-Fictie Interne Keuken

Eén ding is zeker: ons verblijf op Aarde is tijdelijk. Mogelijk verknoeien we het hier zelf en wordt de aarde onbewoonbaar door klimaatverandering, een milieuramp, een oorlog of nog iets anders. Maar ook als dat niet gebeurt zal de zon ooit zo groot worden dat ze de Aarde zal verbranden. Vroeg of laat moeten we een alternatief vinden voor onze planeet. Het is dat, of samen met haar verdwijnen.

Ziezo. Argumentatie klaar. Deze vaststelling volstaat om Nancy Vermeulen volmondig gelijk te geven: de toekomst van de mens ligt in ruimte, de Homo sapiens is een planeetvarende soort, willen of niet.

Maar er is een andere zekerheid: de mens is gemaakt voor een aards bestaan. De ruimte is dodelijk: geen zuurstof, geen luchtdruk, kosmische straling. Je moet een grenzeloos vertrouwen hebben in technologie om astronaut te willen zijn en moeder Aarde te verlaten.

Nancy Vermeulen heeft dat vertrouwen. Astronaut worden was haar grootste wens, van kindsbeen af. Met dat doel heeft ze fysica gestudeerd, is ze piloot geworden, deed ze aan stuntvliegen, diepzeeduiken en alpinisme. En leerde ze Russisch, want misschien kom je tijdens je astronautencarrière in een Sojoez-ruimtecapsule terecht, en alle opschriften en instructies zijn daar opgesteld in het Russisch.

In haar boek 'Iedereen ruimtevaarder' somt Nancy Vermeulen alle hindernissen en gevaren op die onze post-aardse toekomst in de weg staan. En ze vertelt hoe wetenschappers en technici stap voor stap de moeilijkheden oplossen. Ze doet dat met veel geestdrift want het is haar uitdrukkelijke bedoeling zo veel mogelijk mensen enthousiast te maken voor ruimtevaart.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief