Na WO I duikt auteur Stefan Hertmans nu in WO II: 'De laatste getuigen sterven en daar komen de boeken'

Roman VRT NWS

Vandaag verschijnt 'De opgang', de nieuwe roman van Stefan Hertmans waarin het levensverhaal van Willem Verhulst wordt beschreven. Verhulst is SS'er én de vorige eigenaar van de Gentse woning waar Stefan Hertmans jarenlang woonde. Net zoals in de bijzonder succesvolle roman 'Oorlog en terpentijn' verweeft Hertmans een persoonlijk verhaal met een veel groter (oorlogs)verleden. Ruth Joos sprak met de auteur, op een coronavriendelijke afstand. Bekijk of beluister het gesprek hier.

Zeven jaar nadat Stefan Hertmans zich met 'Oorlog en terpentijn' diep in de aarde van de Eerste Wereldoorlog heeft gewenteld, komt de gevierde auteur met 'De opgang', een donkere collaboratiegeschiedenis tijdens de Tweede Wereldoorlog. Opnieuw is er een persoonlijke link tussen de schrijver en de geschiedenis: een huis in Gent.

In 'De opgang' vertelt Stefan Hertmans het verhaal van 'een huis en zijn bewoners'. In 1979 koopt de auteur een huis in het Patershol in Gent, later komt hij tot de ontdekking dat het huis tijdens de oorlogsjaren bewoond werd door Willem Verhulst, een SS'er. Hertmans wil de man leren begrijpen: 'Voor de derde keer ben ik niet de schrijver op zoek naar geschiedenis, maar bots ik op een geschiedenis op zoek naar een schrijver.'

Herbekijk het interview van Ruth Joos met de auteur of download de podcast met het integrale gesprek op vrtnws.be

Op 23 september zat Stefan Hertmans in de uitzending van Pompidou op Klara: herbeluister het hier.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief