Na begeesterend gedicht van Amanda Gorman op eedaflegging van Joe Biden: kan poëzie de wereld redden?

Poëzie VRT NWS

De jonge zwarte dichteres Amanda Gorman stal de show op de inauguratie van de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden. Volgens haar is poëzie een 'politiek wapen'. In Nederland is de geëngageerde Lieke Marsman net benoemd tot nieuwe Dichter des Vaderlands, die gedichten schrijft bij de actualiteit. Welke rol kunnen verzen in de samenleving spelen?

Komende donderdag 28 januari is het Gedichtendag en begint de Poëzieweek, het jaarlijkse moment waarop gedichten het brede daglicht zien. Meestal lezen we poëzie in stilte of grijpen we naar een gedicht bij een persoonlijke gebeurtenis, vrolijk of droevig. Maar plotseling is daar Amanda Gorman, die de halve wereld inpakt met haar gedicht 'The hill we climb', dat ze voor miljoenen kijkers voordroeg op de inauguratie van de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden.

Hoop en eenheid

Op haar 22e is Amanda Gorman al langer een activiste voor gelijke rechten en ze schrijft ook al een hele poos. In 2015 publiceerde ze de poëziebundel 'The one for whom food is not enough' en in 2017 werd ze de eerste National Youth Poet Laureate, de jongeren-Dichter des Vaderlands van de Verenigde Staten.

Het was nog maar de zesde keer in de Amerikaanse geschiedenis dat een inauguratie werd opgeluisterd met een gedicht. Toen John F. Kennedy de eed aflegde in 1961 droeg Robert Frost 'The gift outright' voor uit het hoofd, omdat hij zijn bedoelde tekst niet van het blad kon lezen; de sneeuw verblindde hem.

Lees verder op vrtnws.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief