Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Mysterieuze manuscriptendief, die onder meer Margaret Atwoord oplichtte, eindelijk ontmaskerd?

VRT NWS

De Amerikaanse FBI heeft in New York een Italiaanse man gearresteerd die beschuldigd wordt van het stelen van talloze ongepubliceerde boekmanuscripten. De man zou zich jarenlang uitgegeven hebben voor bekende personen of bedrijven in de uitgeverijsector om ongepubliceerde manuscripten te bemachtigen. Hij zou daarbij gebruik hebben gemaakt van valse e-mailadressen en domeinnamen. Onder meer de prijswinnende Canadese schrijfster Margaret Atwood viel ten prooi van de oplichter.

De zaak houdt de literaire wereld al een hele tijd bezig, bekende schrijvers als de Canadese Margaret Atwood en de Amerikaanse Ethan Hawke werden reeds slachtoffer van de manuscriptendief. In België viel Saskia De Coster afgelopen zomer bijna ten prooi van de oplichter. Ze schreef er een open brief over in De Standaard.

De diefstallen waren vooral mysterieus omdat degene die op zoek was naar de manuscripten op geen enkel moment probeerde ze te verkopen of ze op een andere manier in het openbaar te gooien.

De Amerikaanse FBI heeft nu een arrestatie uitgevoerd in de zaak. De Italiaanse Filippo Bernardini (29) werd woensdag opgepakt toen hij met een vlucht in de Verenigde Staten aankwam. Hij wordt beschuldigd van fraude en identiteitsdiefstal. Donderdag verscheen hij voor de federale rechtbank in Manhattan waar hij onschuldig pleitte.

Lees verder op vrtnws.be.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief