'My Brilliant Friend' op VRT NU, de verfilming van de romancyclus van Elena Ferrante

My Brilliant Friend

Goed nieuws voor wie houdt van intens drama, heftige emoties en Italiaanse ambiance: eind maart lanceert Canvas de derde reeks van 'My Brilliant Friend', de veelgeprezen HBO-verfilming van de romancyclus van Elena Ferrante (L'amica geniale) over de levenslange vriendschap tussen twee Italiaanse vrouwen, van hun jeugd in het Napels van de jaren '50 tot in 2014. 'Wie vlucht en wie blijft' (Storia di chi fugge e di chi resta) is het derde deel van dat kwartet en komt op 30 maart op VRT NU. De eerste twee seizoenen staan vandaag al op VRT NU. De voorbereiding kan beginnen!

Seizoen 1 & 2: sinds vandaag op VRT NU

Elena Greco is een vrouw van in de zestig. Ze woont in een huis vol boeken. Op een avond krijgt ze een verontrustend telefoontje: haar vriendin Lila Cerullo, met wie ze al heel haar leven een nauwe band heeft, is spoorloos verdwenen. Ze heeft al twee maand niets van zich laten horen. Elena zet zich aan haar PC en begint te schrijven. Ze vertelt het verhaal van haar vriendschap met Lila. Die begon op een lagere school in een buitenwijk van Napels in de jaren ‘50. Een bruisende buurt, maar een verstikkend milieu voor jonge meisjes die iets wilden bereiken in het leven.

We keren teug in de tijd. Elena is een blond, braaf en wat verlegen schoolmeisje. Lila is donker, avontuurlijk en rebels. Lila neemt Elena op sleeptouw en de twee worden hartsvriendinnen. Ze stellen elkaar op de proef en verleggen samen grenzen. Naargelang ze opgroeien, ontdekken ze hoe fragiel het leven is voor jonge, intelligente en talentvolle meisjes in hun Napolitaanse werkmansbuurt, die wordt gedomineerd door mannen, hebzucht en geweld. Zelfs naar school gaan is niet evident. Wat volgt is het ‘coming of age’-verhaal van Elena en haar beste en briljante vriendin, maar soms ook haar ergste vijand.

Bekijk seizoen 1 en 2 van 'My Brilliant Friend' op VRT NU.

Vanaf 30 maart: seizoen 3 op Canvas en VRT NU

We zijn in het begin van de jaren ’70. Lila (Gaia Gerace), getrouwd op haar 16de, is moeder geworden van een zoon en heeft haar gewelddadige man verlaten. Ze werkt nu in moeilijke omstandigheden in een vleesfabriek in Napels. Haar vriendin Elena (Margherita Mazzucco) is weggetrokken uit de stad en afgestudeerd aan de universiteit van Pisa. Ze is verloofd met een academicus uit een vooraanstaande familie en stapt met haar eerste succesvolle roman door de grote poort naar een veelbelovende intellectuele toekomst.

We volgen de twee vrouwen tegen de achtergrond van het politiek en sociaal turbulente Italië van de jaren ’70, zien hoe ze elk op hun eigen manier hun weg zoeken in het leven, ieder in hun eigen sociale omgeving en in heel andere omstandigheden, maar voor altijd verbonden door hun afkomst, hun intelligentie en onbreekbare vriendschap.

My Brilliant Friend - Those who leave and those who stay : vanaf woensdag 30 maart om 22.00 u. op Canvas (telkens twee afleveringen) en meteen integraal op VRT NU.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief