Mustafa Kör is de nieuwe Dichter des Vaderlands: 'hef uw hoofd uit dit donkere uur'

Poëzie Espresso

Op 21 maart begint niet alleen de lente. Het is ook Wereldpoëziedag. Het ideale moment om de deur wijd open te zetten voor Mustafa Kör, de nieuwe Dichter des Vaderlands!

En poëzie hebben we vandaag meer dan nodig. De wereld lijkt precies op z’n kop te staan. We komen pas uit de coronacrisis, ondertussen is er de invasie in Oekraïne en dit weekend nog die tragische gebeurtenis op de carnavalstoet van Strépy.

Wat kan je daar nog als dichter tegenover zetten? 'Een vorm van troost. Het uitspreken in woorden is loutering. Dan kan je woorden geven die troost geven of begrip opbrengen', vertelt Kör in Espresso op Klara.

Kör kreeg van zijn voorganger Carl Norac de tip om niet te veel hooi op zijn vork te nemen. 'Hijzelf ligt uit te hijgen in de lappenmand', zegt Kör. 'Hij had ook nooit kunnen weten dat amper 2 maanden na zijn aanstelling corona zou uitbreken', vertelt Kör. 'Hef uw hoofd uit dit donkere uur', is de eerste zijn uit zijn eerste gedicht als Dichter des Vaderlands. 'Mijn essentiële taak is 12 mooie gedichten schrijven die mensen kunnen beroeren, mooi vinden, mensen kan doen nadenken of hen een andere kijk kunnen geven of troosten,' sluit Kör af.

In zijn eerste gedicht als Dichter des Vaderlands richt Mustafa Kör zich tot u. Lees het gedicht, 'tot u', hier.

Lees ook het artikel over de officiële aanstelling van Mustafa Kör op vrtnws.be.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief