Paul Levitton

10 jaar R.I.P. Harry Mulish - Herbeluister de Mulisch-special met Nicky Aerts, Christophe Vekeman en een panel Mulisch-lezers

Postuum Klara

Op 30 oktober 2010 overleed de grote Nederlandse schrijver Harry Mulisch. Naar aanleiding van deze sterfdatum grasduinden Christophe Vekeman en Nicky Aerts in zijn oeuvre met een panel aandachtige Mulisch-lezers. Ze lieten zich daarbij leiden door enkele markante uitspraken van de schrijver. Resultaat: een vierdelige radioreeks, opgenomen tijdens Klara in deSingel, ook te beluisteren als podcast. Eindelijk kom je alles te weten over Harry Mulisch!

Aflevering 1

'Ik heb de oorlog niet zozeer meegemaakt, ik bèn de Tweede Wereldoorlog'. Dat schreef Harry Mulisch in 1975 in Mijn Getijdenboek. Christophe Vekeman en Nicky Aerts leggen het citaat voor aan Mulisch-experte Marita Mathijsen en schrijver Joost de Vries.

Aflevering 2

'Ik ben een groot schrijver, daar helpt geen moedertjelief aan'. Harry Mulisch was amper 33 toen hij die uitspraak deed in een interview. Was hij echt pretentieus, of deed hij maar alsof? Nicky Aerts en Christophe Vekeman bespreken het met Joost de Vries, Herman Brusselmans en Sander Bax.

Aflevering 3

'De oorlog is nu over. Gewonnen. We kunnen elkaar weer verhaaltjes gaan vertellen'. Dat zei Harry Mulisch in 1975, toen hij voor het eerst in zestien jaar nog eens een roman publiceerde. Hoe ver ging het politieke engagement van de Nederlandse schrijver? Dat vragen Nicky Aerts en Christophe Vekeman aan Marita Mathijsen en Arnold Heumakers.

Aflevering 4


'Ik ben geen woordenschrijver, ook geen zinnenschrijver, maar een oeuvreschrijver'. Dat lezen we in de voorlaatste roman van Harry Mulisch, De procedure. Hoe onsterfelijk is het oeuvre van Mulisch, tien jaar na zijn dood? Dat onderzoeken Nicky Aerts en Christophe Vekeman met Mulisch-expert Arnold Heumakers en schrijfster Gaea Schoeters.

Mulisch nieuw in de literaire canon

'De ontdekking van de hemel' is een nieuwkomer in de canon. Harry Mulisch zou daar zelf heel blij mee geweest zijn. Hij beschouwde 'De ontdekking van de hemel' als zijn magnum opus. Auteur Gaea Schoeters vertelt waarom.

Meer info op klara.be.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief