Moussa Don Pandzou en Lieven Miguel Kandolo willen niet-lezers aan het lezen brengen

VRT Boekenmaand Boekathon

Moussa Don Pandzou en Lieven Miguel Kandolo zijn twee vrolijke Afro-Belgen. In 2019 mochten ze van De Standaard een reeks columns schrijven met als titel Yaya na leki (grote broer en kleine broer). Deze titel hebben ze ook aan hun boek gegeven. Want ze hebben hun columns – in briefvorm - gebundeld en er nog extra’s aan toegevoegd. En via dit oude genre van de briefwisseling brengen ze nieuwe inzichten.

Moussa en Lieven schrijven over actuele thema’s: racisme, dekolonisatie, mentale gezondheid, religie, de toekomst. En vooral ook over diversiteit. Maar ook diversiteit binnen de diversiteit. “Want dé Afrikaan bestaat niet, net zoals dé homo ook niet bestaat.”

Ze verschillen soms van mening, maar respecteren die andere mening ook. Dat respect vormt de rode draad in Yaya na leki. Ze pretenderen niet om antwoorden te geven, het is vooral de zoektocht die telt. De zoektocht naar hun eigen identiteit, naar hun plek in de maatschappij maar ook de zoektocht naar hoe Europa iets kan betekenen voor Afrika én vice versa.

De reacties op dit boek zijn ook divers: sommigen verslonden het in een paar uurtjes en staan volledig achter de thema’s. Anderen voelden zich ongemakkelijk omdat dit een vreemd referentiekader is.

Moussa en Lieven willen vooral via hun stem nog meer stemmen laten horen en misschien mensen die nog nooit een boek lazen, aan het lezen zetten. Ze nemen hiervoor de bekende quote van Victor Hugo: ‘Ouvrir une école, c’est fermer une prison.’ En dus geven ze ook workshops hierover.

Verder tonen deze twee heren hun engagement door te werken bij de anti-racisme organisatie Hand in hand vzw en maken ze een documentaire over Kinshasa met de Nomaden van Vranckx (Canvas).

Herbekijk het interview op VRT NU

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief