'Moh vint toch' - UGent brengt studie én boek uit over het dialect in Vlaanderen

Non-fictie Radio 1

Er is een hernieuwde interesse en appreciatie voor dialecten in Vlaanderen. Dat stellen althans onderzoekers van de afdeling Nederlands aan de UGent, die een 'atlas' over het dialect hebben geschreven. En waar staat het dialect nog het sterkst? 'In West-Vlaanderen', zegt professor Johan De Caluwe met overtuiging. In 'De wereld vandaag' op Radio 1 gaf hij enkele verklaringen daarvoor.

De atlas van het dialect in Vlaanderen

Eind deze maand verschijnt 'De atlas van het dialect in Vlaanderen', geschreven door onder anderen Johan De Caluwe en Anne-Sophie Ghyselen, beiden verbonden aan de faculteit Letteren van de Universiteit Gent. "

'Het gaat over alle aspecten van dialect, tot en met wat je nu nog hoort aan regionaal accent in de taal van onze studenten bijvoorbeeld. Dat is ook een manier waarop het dialect overleeft', aldus professor Johan De Caluwe.

De onderzoekers zien naar eigen zeggen dat er weer meer aandacht is voor dialecten. 'Voor een stuk is dat uit nostalgie. We zien ook dat er een tijd geweest is dat men alles inzette op standaardtaal; iedereen ging in standaardtaal spelen en zingen. Dan is tussentaal opgekomen. En nu merken we dat veel mensen weer belangstelling hebben voor muziek en series in het dialect. Blijkbaar appreciëren mensen de authenticiteit die daaruit spreekt', stelt De Caluwe.

'Vroeger, in de jaren 60 en 70, was dialect iets dat je zo snel mogelijk moest verdringen. Nu de wereld zo globaal is en bijna iedereen standaardtaal kan schrijven en een beetje spreken, grijpen mensen terug naar dat wat ze in hun jeugd hebben opgepikt', klinkt het.

'Het is wel zo dat Vlamingen vrij ambivalent tegenover dialecten staan', vult onderzoeker Anne-Sophie Ghyselen aan. 'Enerzijds koesteren we ze, anderzijds hebben we ook het gevoel dat dialecten wat onbeschaafd en ruw zijn. Dat is een thema dat heel uitgebreid aan bod komt in ons boek.'

Lees verder op vrtnws.be en herbeluister er het gesprek met Johan De Caluwe en Anne-Sophie Ghyselen.

Veronique De Tier: 'Mijn generatie heeft onze kinderen geen dialect meer geleerd'

Naar aanleiding van het verschijnen van de lijvige ‘Atlas van het dialect in Vlaanderen’ praat Sofie Lemaire in 'De Wereld van Sofie' met een van de auteurs van deze Vlaamse dialectatlas: Veronique De Tier, dialectoloog bij het Instituut voor de Nederlandse Taal in Leiden. Waarom is Limburgs zo zangerig? Welk zijn de meest populaire dialectwoorden?

Beluister het gesprek op Radio 1 Select.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief