Fotoboek van Servaas Van Belle: STAL - 'Fotografie legt vast wat ooit gaat verdwijnen'

Non-fictie Radio 1

Fotograaf Servaas Van Belle reed 5000km om overal te lande in België stallen in de mist te fotograferen. Hij maakte er een prachtig fotoboek van: STAL.

Culture Club stuurde reporter Mark Toussaint op pad. Servaas Van Belle wacht hem op in het landelijke Haaltert, in de buurt van Aalst. Samen zoeken ze de stal die ook op de cover van het boek staat. Typisch voor een stal is dat 'er geen architect mee gemoeid is maar er wel over nagedacht is', vertelt Van Belle.

Het is ondertussen twee jaar geleden dat hij de stal nog heeft gezien. Mist is van cruciaal belang voor deze reeks om zijn onderwerp - de stal - te isoleren en een universum te creëren. Het is een 'tête-à-tête met een onderwerp: gewoon wij twee', vertelt Van Belle. Hij is graag op zijn eentje onderweg, voor dit project was het een pluspunt omdat hij veel alleen in de wagen heeft gezeten.

Vinden reporter Toussaint en Van Belle de gefotografeerde stal terug? 'De stal is een sculptuur die er niet voor eeuwig staat: fotografie legt vast wat ooit zal verdwijnen.

De foto's uit het boek van Servaas Van Belle zijn nog tot 12 juni te zien op de tentoonstelling Lightness in Knokke, samen met werk van fotografe Frieke Janssens.

Herbeluister Servaas Van Belle in Culture Club op Radio 1 Select.

Fotoboek van Servaas Van Belle: STAL - 'Fotografie legt vast wat ooit gaat verdwijnen'
Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief