'Mirror' van Jeanne Boden en Sanny Winters over schijnbare en echte tegenstellingen tussen China en Europa

Kunstboek Klara

Sinologe Jeanne Boden en vormgeefster Sanny Winters maakten samen het boek 'Mirror'. Het is een poging om de uiteenlopende visuele denkkaders tussen China en Europa te overbruggen. Het boek is uitgegeven door Oeyen & Winters. Boden en Winters geven tekst en uitleg tijdens het programma Pompidou.

Tegenstellingen en raakpunten

Jeanne Boden reist al jaren om professionele redenen naar China, ze is ook actief binnen de academische - ze heeft Chinese literatuur vertaald - en de kunstwereld.

Boden heeft zich heel diep ingegraven in de Chinese cultuur, aanvankelijk via de taal. Via intense samenwerkingen heeft ze geleerd haar eigen logica (ideeën over leiderschap, projecten opzetten, efficiëntie enz.) uit te leggen maar ook geprobeerd te begrijpen wat en hoe de andere partij denkt en ook dat uit te leggen. Dat is het begin van het boek geweest.

Boden geeft veel workshops en maakt veel tekeningen om zaken uit te leggen en te visualiseren. Vooral het egalitaire vs het hiërarchische in de Aziatische cultuur is zo'n belangrijk breekpunt. Van daaruit groeide het idee een boek te maken over de cultuurverschillen in het algemeen. Ze botste op het werk van vormgeefster Sanny Winters die ze als de juiste persoon zag om dit project uit te voeren. Winterers had al eerder boeken gemaakt over karakteristieken, onder meer 'Gent Xtra Bold' .

Het is een heel mooi boek geworden, op een bijzondere manier gebonden. Op de linkerpagina staan telkens de Westerse teksten en pictogrammen, op de rechterpagina komt het Oosten. Een voorbeeld hiervan is de pagina met links een cirkel waarvan de ene helft zwart en de andere helft wit is en op de rechterpagina het befaamde ying & yang-teken. Dit staat voor het zwart-witdenken vs het holistisch denken.

Mirror

Politiek is uit het boek gelaten en daardoor is het op een niveau gebracht van een filosofische, poëtische reflectie op wie we zijn. 'Je kan alleen maar jezelf zien als je buiten je eigen context, referentiekader stapt. Hoe meer je dat doet, hoe beter je jezelf kan zien. Dat is de paradox maar ook een heel mooi gedachte, ook om over diversiteit te denken', vertelt Jeanne.

In het boek wordt er ook stilgestaan hoe er omgegaan wordt met tijd en ruimte. En het Oosten en het Westen komen elkaar ook tegen.

Vormgeving

'Het is heel toegangkrlijk en het is heel opvallend hoe jullie een vorm gevonden hebben waardoor het niet afschrikt', vindt Nicky Aerts. 'Het maakt het behapbaar.' Het is een interactief proces geweest en er is op gelet niet te oordelen of te veroordelen. 'Ik hoop dat het kan helpen elkaar te begrijpen, een verschil is niet per se negatief', vertelt Sanny. 'Het debat over diversiteit gaat hier vooral over verschillen.'

Herbeluister hieronder het gesprek over 'Mirror' in Pompidou.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief