‘Taal draait om emotie en binding’ - Mira Feticu verklaart de liefde aan de Nederlandse taal in een boek

Non-fictie LangZullenWeLezen

'Liefdesverklaring aan de Nederlandse taal’: zo heet het nieuwe boek van Mira Feticu. Ze werd geboren in Roemenië maar verkaste om de liefde naar Nederland, waar ze intussen al vijftien jaar woont. In die periode heeft ze zich de taal eigen gemaakt. ‘Een worsteling’, zegt ze daarover. Die worsteling is de perfecte trigger voor een interview op zaterdagmorgen. Ik zit thuis, Mira zit in haar werkkamer in Den Haag. Ze trapt ons gesprek via de laptop breed glimlachend af terwijl ze een sigaret opsteekt. Het doet me stiekem verlangen naar de tv-debatten in de jaren negentig, waar hoge heren achteloos hun rookwaar bovenhaalden om een betoog kracht bij te zetten. In 2021 doet Feticu het ook, uit liefde voor de taal en al wat haar in het diepst van haar ziel raakt.

Jouw verhaal begon in 1973 in Roemenië. Je ging er vrij jong als publicist en radiomaker aan de slag. Taal is jouw instrument om zaken te bepleiten. Hoe is de liefde voor die taal ontstaan?

De liefde is door de jaren heen gegroeid. Mijn ouders waren eenvoudige mensen, ze hebben nooit gestudeerd. Mijn vader had wel een grote liefde voor boeken en kennis, net omdat hij op dat vlak veel gemist had. Kennis werd voor hem een obsessie en ik moest die obsessie in zekere zin waarmaken. Taal was er een onderdeel van. Mijn ouders hebben me dus een droom meegegeven. Ze verwachtten dat ik de weg van die droom bewandelde en ging realiseren wat zij nooit hadden kunnen realiseren.

Lees het volledige interview van Benedikte Van Eeghem met Mira Feticu op VRT Taal.

Herbekijk ook de Boekenmarathon met Sien Volders en Mira Feticu n.a.v. het boek dat Sien schreef over Roemeense arbeidsmigranten.

Herbeluister Mira Feticu in Interne keuken op Radio 1.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief