Minister van Cultuur Jan Jambon over de aankoop van het manuscript van 'Bezette stad' t.w.v. 725.000€

Erfgoed VRT NWS

'Boem Paukeslag' zijn misschien wel de bekendste dichtregels in het Nederlands uit de dichtbundel 'Bezette Stad' van Paul van Ostaijen. Bij de start van het Van Ostaijen-jubileumjaar maakte de Vlaamse regering de aankoop van het handschrift, een absoluut topstuk, bekend. In de studio van De Afspraak licht Vlaams Minister-president en Minister van Cultuur Jan Jambon toe hoe dit in zijn werk is gegaan.

Wat voorafging

Hoe zijn ze het manuscript, dat in privébezit was, op het spoor gekomen? 'Het is via een Antwerpse antiquair die in relatie stond met de eigenaar en die intermediair heeft gespeeld, dat we dat hebben kunnen aankopen', vertelt Jambon. Het stuk staat op de topstukkenlijst. Dan wordt er altijd eerst gekeken of de Vlaamse overheid het kan aanschaffen en, indien niet, dan pas gaat het naar het buitenland. Je moet natuurlijk ook kijken naar de prijs. Het is dus zeker de verdienste van die man', beaamt de Minister. Het verhaal begon een dik jaar geleden. Half december is de compromis bereikt.

'Flink onderhandeld over de prijs, dan toch?' vraagt Bart Schols. 'Dat het door de Vlaamse gemeenschap diende te worden aangekocht, daar was iedereen het wel over eens', gaat Jambon verder. Er waren drie schattingen: het ging tot 1,2 miljoen. Voor 725.000€ is het van eigenaar gewisseld. Waarom is dit manuscript zoveel geld waard? 'Van Ostaijen heeft veel voor de poëzie betekend, niet alleen in Vlaanderen maar ook daar buiten. Niet alleen de inhoud is belangrijk, maar ook de vormgeving. Al die elementen samen hebben ervoor gezorgd dat we dit in Vlaanderen willen houden', argumenteert Jambon.

Het is in Berlijn geschreven en 1921 gepubliceerd. De avant-garde dichter uit Antwerpen vluchtte na de Eerste Wereldoorlog naar Berlijn, hij liep een veroordeling op als Vlaams activist. Op het manuscript staan ook de aanwijzingen voor de drukker en de plaatsen waar de tekeningen van Oscar Jespers moesten komen.

Het manuscript is ondertussen al digitaal ontsloten en wordt vanaf 27 maart permanent tentoongesteld in het Letterenhuis in Antwerpen.

Bekijk hieronder De Afspraak met Jan Jambon over de aankoop.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief