'Miniapolis' van Rob van Essen vandaag in de boekhandel en ook in het Radio 1 Boekenfeest

VRT Boekenmaand Radio 1 Boekenfeest

Het boek 'Miniapolis' van Rob van Essen ligt letterlijk vandaag in de boekhandel. Deze Amsterdamse auteur die in België woont, schreef tot nu toe zes romans en ontving hier al meerdere prijzen voor.

'Miniapolis' ontvouwt twee verhaallijnen:

  • De eerste gaat over twee collega’s die een treurige job hebben in een treurig gebouw. Ze zitten als het ware gevangen in hun tijdloze bestaan. Als hun werkgever besluit te verhuizen naar het gebouw waar Wildervanck zelf ook woont, wil hij afstand creëren. Hij doet dat door dagelijks te gaan fietsen. En die fietstochten worden steeds langer. Scherpenzeel, een nieuwe collega, begint hem te volgen op de fiets, puur uit nieuwsgierigheid. Tussen de twee ontstaat een vreemd soort vriendschap, op een bepaald moment delen ze zelfs hetzelfde bed in een hotelkamer.
  • De tweede verhaallijn gaat over de dakloze jongen Jonathan die plots zijn (overleden) moeder in de tram meent te herkennen. Ook hij begint deze vrouw te achtervolgen. En samen gaan ze op zoek naar een gebouw waar zij nog gewoond heeft.

Die tochten staan symbool voor hun leven: binnen hun beperkingen proberen de personages er toch iets van te maken.

Van Essen begint nooit met een bepaalde finaliteit aan een roman. 'Ik ben niet iemand die roosters en gekleurde stickertjes aan de muur plakt.' Hij heeft soms een vaag idee, maar onderweg verandert dit compleet.

Dromen daarentegen vindt ie wel belangrijk. Het motto van dit boek is dan ook ‘een reis is als een hallucinatie’. Hij wil door zijn droomlogica de lezer in stemming brengen. Maar het mag ook niet te complex worden: 'Ik wil de lezer verbazen, niet verbijsteren'.

Ook Brussel, de stad waar dit verhaal zich afspeelt, was belangrijk voor hem. Door de lockdown was hij verhuisd naar zijn vriendin (Lize Spit) die daar woont. 'Het boek is dus letterlijk aan een Brusselse keukentafel geschreven.' Van Essen had een grote metropool nodig, waar hij zelf ook lange wandelingen en fietstochten kon maken. Alleen de rivier die Brussel in twee splijt, heeft hij er zelf aan toegevoegd. En dat hij nu woorden zoals spuitwater en zetel in de mond neemt, in plaats van spa rood en bank, heeft puur en alleen te maken met zijn verplichte covid-verblijf in de Belgische hoofdstad.

Herbekijk het interview uit het Radio 1 Boekenfeest op VRT NU

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief