Wetenschapsjournalist Koen Wauters over zijn boek 'Mijn vader was priester, mijn moeder non'

Non-Fictie De Madammen

VRT-Journalist Koen Wauters heeft het boek 'Mijn vader was een priester, mijn moeder non' geschreven over zijn ouders. Zijn moeder An was jarenlang non. Tot ze een predikant tegenkomt die haar omver blaast. Vriendschap wordt liefde. En uit die liefde groeit een gezin. 'Er zijn heel wat priesters die nu ook stiekem een relatie hebben', vertelt An in De Madammen.

'Als jong kind wist ik niet dat het speciaal was, maar toen ik ouder werd en mijn vrienden begonnen te spreken over hoe hun ouders elkaar leerden kennen, besefte ik dat dit best wel een bijzonder verhaal was', legt Koen Wauters uit.

Wauters moeder, een zuster die werkt als lerares godsdienst, stapte in Oostende naar een jonge predikant uit de abdij van Tongerlo. Ze vraagt hem om voor haar leerlingen in de klas te spreken. De twee blijven elkaar nadien schrijven, onschuldig eerst. Maar hun vriendschap wordt verliefdheid.

Top secret

Wauters kende wel een aantal afzonderlijke anekdotes. Zo wist hij dat zijn vader een compliment gaf over de trui van zijn moeder. En dat ze beiden bijna betrapt werden in een fiat. Maar lange tijd kende hij alleen de grote lijnen van hun ontmoeting. Zo'n acht jaar geleden heeft hij zijn ouders dan elk 10 halve dagen geïnterviewd en hun verhaal genoteerd. En op het einde kwam zijn moeder af met een grote bundel 'liefdesbrieven', die zijn vader zorgvuldig bewaard had. Op de bundel was een briefje geplakt 'top secret'- niet openen. En als je het wel opende dan zag je het briefje: 'Foei je bent al te ver'. Deze brieven vormen de basis van het boek. Meer dan twee jaar schreven zijn ouders elkaar, toen nog als priester en non.


Wetenschapsjournalist Koen Wauters over zijn boek 'Mijn vader was priester, mijn moeder non'

Traumatische ervaring

An vertelt ook het verhaal over haar zus, die ook non was en verbannen werd uit haar klooster, omdat ze als te vooruitstrevend gezien werd en een aantal schandalen aan het licht bracht. En dat ze, door deze traumatische ervaring, toen eigenlijk al beslist had om uit te treden. Dat was drie jaar voor ze haar man leerde kennen.

Verder is An best wel vereerd dat haar zoon hun verhaal opschreef. 'Uiteraard loop je niet zomaar te koop met je liefdesleven, maar als het mensen kan ontroeren, dan is dat al heel wat. Want ontroering is iets moois', legt moeder An uit.

Herbekijk het interview hieronder:

Herbekijk het interview met moeder An hieronder:

Wetenschapsjournalist Koen Wauters over zijn boek 'Mijn vader was priester, mijn moeder non'
Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief