Jeroen Jumelet

'Mijn lieve gunsteling' van Marieke Lucas Rijneveld maakt kans op de Boon

Literaire prijs Radio 1

Marieke Lucas Rijneveld groeide op in een gereformeerd boerengezin in Noord-Brabant, in de zogenaamde Bijbelgordel of Biblebelt. Zijn debuutroman 'De avond is ongemak' verscheen in 2018 en de Engelse vertaling ('The Discomfort of Evening') werd, als eerste Nederlandstalige roman, bekroond met de prestigieuze International Booker Prize 2020. Eerder viel hij ook al in de prijzen met zijn poëzie. Pas 30 is hij, maar al een lichtende ster aan het literaire firmament.

In november 2020 verscheen zijn alom geprezen tweede roman 'Mijn lieve gunsteling', waarvan de vertaalrechten tot nu toe aan 14 landen werden verkocht. Het is deze roman die ook een kans maakt op de Boon in de categorie fictie/non-fictie.

Als geen ander kan Marieke Lucas Rijneveld met metaforen over de boerenstiel heel universele werelden oproepen en gebruikt hij een taal, doorspekt met zowel Bijbelse citaten als veterinaire woordenschat.

Marieke Lucas in Culture Club

Op 14 januari stelde het Radio 1-programma Culture Club de 10 genomineerde auteurs voor de Boon voor tijdens een uitzending live vanuit De Grote Post in Oostende. Presentatoren Bent Van Looy en Annelies Moons lieten de schrijvers vertellen over en voorlezen uit hun boek.

Marieke Lucas Rijneveld kon niet live in Oostende aanwezig zijn. Bent Van Looy kon hem bezoeken en interviewen op zijn geheime vakantieplaats. Volgens Van Looy is deze plek een heel Rijneveldse omgeving met zwarte houten schuren en heel veel schapen, ergens in Zeeland. Een voor hem vertrouwde omgeving, vertelde Rijneveld in de reportage.

'Mijn lieve gunsteling' is in één vaart geschreven. Het verhaal zat waarschijnlijk al heel lang in hem: 'Ik was die veearts...Die taal van de veearts en de monoloog die constant in zijn hoofd zit, dat was bij mij ook zo'.

Beluister hieronder de volledige reportage.

Kathleen Cools over 'Mijn lieve gunsteling'

Kathleen Cools las 'Mijn lieve gunsteling'. Ze vertelde erover in Culture Club. Het is één van de meest bijzondere boeken die ze recent heeft gelezen omdat Rijneveld je meezuigt in dat verhaal. Ze vertelt dat terwijl je het leest je 'deelgenoot wordt van dat vreselijk onbehaaglijk verhaal. Al die gebeurtenissen die minutieus worden beschreven en zich in een broeierig tempo lijken op te stapelen.'

Cools vindt het boek een echte aanrader en ijzersterk geschreven. 'Je wordt als lezer tegelijk aangetrokken en afgestoten in één beweging. Zekerheden gaan aan het wankelen terwijl je leest. De complexiteit van de relatie laat je op het einde verward en ademloos achter.'

Beluister de recensie van Kathleen Cools op Radio 1 Select.

Marieke Lucas Rijneveld in Alleen Elvis blijft bestaan

Op 2 november 2021 was Marieke Lucas Rijneveld te gast in het Canvas- programma Alleen Elvis blijft bestaan. Bekijk hieronder een fragment uit deze aflevering.

Op VRT NU vind je een uitgebreider fragment met Marieke Lucas Rijneveld en de videoportretten van de andere genomineerden voor de Boon.

'Een fantastisch boek - Gudrun De Geyter over 'Mijn lieve gunsteling'

Bij het verschijnen van 'Mijn lieve gunsteling' bracht Klara-collega Gudrun De Geyter een recensie in het programma Pompidou. 'Het is een boek dat fantastisch met fantasieën aan de haal gaat', is de mening van Gudrun. 'Daarom lees ik het graag en die twee personages, die veearts die schrijft aan zijn gunstelinge die trouwens heel geobsedeerd is door piemels, er wordt een gigantisch blik piemelweetjes opengetrokken. Je zou je op den duur afvragen of al die fantasieën om angsten en wanhoop en verlangens vorm te geven uiteindelijk wel fictief genoeg zijn? In een disclaimer geeft de auteur aan dat het fictie is maar er zijn zoveel gelijkenissen. Het doet je in het boek wel de hele tijd een beetje aan haar (sic) denken. Ik vraag me af of de strategie van de fictie in dit boek niet nog wat verder had kunnen gaan. In haar vorige boeken word je als lezer meer in het ongewisse gelaten, en daar hou ik meer van', besluit Gudrun.

Herbeluister hier het gesprek met Gudrun De Geyter in Pompidou.

Stem voor de Boon Publieksprijs

Lezers uit Vlaanderen en Nederland worden uitgenodigd te stemmen voor de twee publieksprijzen van de Boon die uitgereikt worden door VRT en De Standaard.

Stem voor jouw favoriet in de categorieën fictie / non-fictie en/of kinder- en jeugdliteratuur en maak kans op één van de vier weekendjes Oostende!

Wie de publieksprijs in elke categorie wint, bepaal jij dus! Opgelet: er kan maar eenmaal gestemd worden en deelnemen kan vanaf 15 januari tot en met 20 maart 2022.

Breng hier je stem uit!

Lees hier het wedstrijdreglement.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief