Met 'Musiceren is topsport' introduceert De Cuyper prestatiepsychologie als nieuwe tak

VRT Boekenmaand Boekathon

Psycholoog Bert De Cuyper geeft het vak bewegingsleer aan de sportfaculteit van de KULeuven. Daarnaast is hij ook docent aan de Luca School of Arts in Leuven. Op die manier ontdekte hij dat er parallellen zijn tussen enerzijds topsporters en anderzijds professionele muzikanten.

Beide groepen moeten telkens opnieuw optimaal presteren onder hoge (interne en externe) druk en het beste van zichzelf geven. Beide groepen hebben valkuilen die hen dit verhinderen: negatieve gedachten, giftige emoties en tegenslagen.

In 2019 vragen twee vrouwelijke musici om hen te begeleiden voor een belangrijke auditie. De Cuyper neemt zijn sport-gereedschapskoffer ter hand en coacht hen zoals hij dat ook doet bij sporters. En de dames winnen die auditie toch wel zeker! Op dat moment realiseert hij zich dat er ook grote nood is aan mentale begeleiding bij muzikanten. En dat zij een grote achterstand hebben op de topsporters. Het idee voor zijn boek ‘Musiceren is topsport’ is geboren.

Het bestaat uit drie pijlers:

  • De psychologische denkkaders die De Cuyper al jaren gebruikt in de sportfaculteit
  • De 50 interviews met professionele musici, over de diverse genres heen (klassiek, jazz, musical, pop)
  • Citaten van bekende muzikanten

Het doel is om musici weerbaarder en sterker te maken, o.a. door de kracht van verbeelding. En niet door medicatie. Want blijkbaar nemen studenten van de muziekacademie vaak betablokkers, gewoon voor hun klasoptreden… Die talentvolle jongeren wil De Cuyper helpen. En het liefst van al door preventief te werken. Daarom doet ie nu ook veel veldwerk en gaat ie naar muziekacademies om de aandacht op deze problematiek te vestigen. Zijn boek zal ook in het Engels vertaald worden.

En hij wil dit zelfs doortrekken naar advocaten, ondernemers, politici. Alle beroepen die onder hoge druk staan. Prestatiepsychologie als nieuwe tak.

Dit boek is dus een must voor iedereen die zich muzikaal op of naast het podium begeeft en die beter wil leren omgaan met het prestatieaspect in het (beroeps)leven.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief