Met 'Het volgend-jaar-gezin' schrijft Leander Verdievel een taboedoorbrekend boek over mannelijke onvruchtbaarheid

Non-fictie De Madammen

Leander Verdievel, schrijver-scenarist van de succesvolle tv-reeks 'Gevoel voor tumor', werd onvruchtbaar na zijn chemobehandeling. Over hoe hij 10 jaar later toch vader is geworden van 2 fenomenale kinderen, getuigt hij in 'Het volgend-jaar-gezin'.

Een processie van 10 jaar, maar altijd was er hoop

‘Helaas reiken de tentakels van de ziekte heel diep en jaren nadien heb ik lang geworsteld met het feit dat de kanker ook dit deel van mijn man-zijn heeft aangetast’ vertelt hij bij De Madammen op Radio 2.

Maar gelukkig is er de wetenschap, een kans die hij en zijn vrouw Karen hebben aangegrepen. Leander liet zaadcellen invriezen: 'Het waren geen olympische zwemmers, maar ze waren wel van voldoende kwaliteit'. Vol goede moed startten hij en Karen de ivf-behandeling op die vruchteloos bleef na 17 pogingen of 5 lange jaren. 'Wat begon als een grote droom is geëindigd in een kleine nachtmerrie', getuigt Leander.

Nu heeft Leander een gezin met 2 kinderen dankzij adoptie. Ze hebben de kinderen voor het eerst ontmoet op 18 april 2018. Toen waren ze 4 en 5 jaar, Andrew en Angelica, twee fenomenale kinderen. De hele processie van ifv-behandeling en adoptie, duurde 10 jaar: 'een woestijn van het wachten', noemt hij deze periode.

Leander heeft over deze periode een heel open en eerlijk boek geschreven: 'Het volgend-jaar-gezin'.

Hij wil hiermee een taboe doorbreken, nl. dat van de mannelijke onvruchtbaarheid. 'Ik heb me vaak eenzaam gevoeld en was op zoek naar verhalen waarin je jezelf herkent. Als je 'man' & 'onvruchtbaarheid' googelt krijg je als eerste resultaat een man gezeten op de rand van een bed met een ongelukkige partner te zien. Het probleem is veel complexer: je voelt je schuldig, beschaamd, terwijl dit niet hoeft. Nu is mijn onvruchtbaarheid een deel van mezelf geworden.'

Het is uiteindelijk allemaal goed gekomen. 'Door het schrijven van het boek heb ik heel veel herbeleefd'. Leander geeft deze raad: 'Ook al is het ontzettend moeilijk, praat erover! 1 Op de 6 koppels worstelt met vruchtbaarheidsproblemen.'

Herbeluister Leander Verdievel in De Madammen hieronder.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief