Met een 'Boem paukeslag!' schiet dubbel feestjaar voor dichter Paul van Ostaijen op gang

Poëzie VRT NWS

125 jaar geleden werd Paul van Ostaijen geboren en zijn revolutionaire dichtbundel 'Bezette stad' is precies 100 jaar oud. Een dubbel jubileum en reden te over voor feestelijke expo's, voorstellingen, wandelingen, marathonradio-uitzendingen of nieuwe boeken. De gedichten van Paul van Ostaijen blijven actueel en relevant, ook in coronatijd. Het unieke handschrift van 'Bezette stad' is zopas door de Vlaamse overheid verworven en is binnenkort te bewonderen in het Letterenhuis in Antwerpen.

Van Ostaijen leeft! Dat mag blijken uit de vele activiteiten en publicaties over een van de belangrijkste dichters van het Nederlandse taalgebied. Boeken, tentoonstellingen, lezingen, wandelingen en radio-uitzendingen zetten Paul van Ostaijen in de schijnwerper, de schrijver van bekende gedichten als 'Melopee', 'Marc groet ’s morgens de dingen' of 'Huldegedicht aan Singer'. En van het hypermoderne, rauwe werk 'Bezette stad', dat in 2021 precies een eeuw oud is.

'Zot Polleke' van Ostaijen werd op 22 februari 1896 geboren in Antwerpen. Precies op zijn 125e 'verjaardag' maken biograaf Matthijs de Ridder en Willem Bongers-Dek van deBuren een marathonradio-uitzending vanuit het geboortehuis van van Ostaijen in Antwerpen. Volg op de facebookpagina van deBuren de livestream.

Eind maart steekt ook een rondreizende expo van wal, waarmee vijf jonge kunstenaars, slampoets en filmmakers (Shamisa Debroey, Younes van den Broeck, Maja Ajmia Yde Zellama, Lisette Ma Neza en Jens Meijen) hun eigen interpretatie maken van 'Bezette stad'. Omdat het werk van een jongeman in 1921 ook voor jonge mensen vandaag relevant en inspirerend is. Vanaf 27 maart in de bib van Hasselt en daarna op tournee in Vlaanderen en Nederland.

''Bezette stad' werd een visueel icoon. De opvallendste pagina’s zijn op muren, T-shirts en kussenslopen aangebracht. De typografie is bijna spreekwoordelijk geworden. 'Boem Paukeslag' is een veelgebruikte uitdrukking,' schrijft Matthijs de Ridder in zijn nieuwe boek 'Boem Paukeslag'.
Waarom is 'Bezette stad' zo bijzonder en blijft het na een eeuw overeind? De Ridder: deze 'bundel over een wereld-in-crisis, waarin poëzie, collage en typografie een onverbreekbaar verbond aangaan, is enig in zijn soort' en 'uniek in de internationale avant-garde.'

Van Ostaijen schreef de gedichten vlak na de Eerste Wereldoorlog. Beeldhouwer Oscar Jespers maakte de bijzondere vormgeving. Het is een radicaal modern boek, waarin Van Ostaijen heel direct en ritmisch over het oorlogsgeweld schrijft en tegelijk ook komaf wil maken met de oude wereld van voor de oorlog.

Behalve expo's en boeken zijn er ook wandelingen in Antwerpen om letterlijk in de voetsporen van Paul van Ostaijen te lopen. En voorts podcasts en performances. Het uitgebreide feestprogramma vindt u hier. 'Razen rennen razen rennen razen rennen': aan de jong aan tuberculose gestorven, revolutionaire dichter Paul van Ostaijen valt niet te ontsnappen.

Lees nog meer en beluister en bekijk de VRT-reportages op vrtnws.be

Herbeluister ook het gesprek met Matthijs de Ridder in Espresso op Klara

Lees ook: 'Als een paukeslag bij heldere hemel'- Paul van Ostaijen-biograaf Matthijs de Ridder over het opgedoken manuscript van 'Bezette stad'

Herbeluister ook: 'Willem Bongers-Dek over 'De 24u van Paul van Ostaijen' bij De Madammen'

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief