Merho laat zich tegenwoordig door series op streamingdiensten inspireren

VRT Boekenmaand Boekathon

Album 160 van Kiekeboe van Merho, Patiënt Zero, is van de persen gerold.
Het was niet zeker dat de Kiekeboe-reeks een succes zou worden. Op zijn eerste album stond het nummer 1 héél groot gedrukt. Merho vond het iets te groot want als hij nummer 10 zou maken zouden er 2 grote nummers op staan, waarop de man van de drukkerij zei: 'Denk je dan dat je dat gaat halen'.

Patiënt Zero noemt hij zijn corona-album. Hij dacht eerst niks over de pandemie te doen want als die voorbij is willen de mensen er niets meer mee te maken hebben. En ook, wat moet je ermee doen, een cliché-achtig complotverhaal van een figuur die ergens een virus verspreidt en de held lost het op, een beetje een James Bond-achtig scenario, wou hij er zeker niet van maken. Toch is hij er blijven op doordenken en met het geven van een twist wordt het net iets anders. Daarbij vond hij ook alles wat er rond hing zo plezant: bejaarden die achter slot en grendel werden gezet, virologen die plots BV werden,.. Hij had wel gerekend dat de pandemie in het najaar van 2021 voorbij zou zijn, want dit speelt zich af na de pandemie.

Merho verwerkt de wereld in z’n albums maar nooit helemaal rechtstreeks. Dit doet hij door in de eerste plaats een leuke plot & thema te bedenken en dan alles wat hij in de pers leest en trends brengt hij er mee in.

'Je houdt het fris door altijd alles in vraag te stellen, door niet op routine te gaan want dat is een valstrik voor langlopende reeksen. Je moet dingen vernieuwen, blijven lezen en zien wat er gebeurd, in de actualiteit de trends volgen', legt Merho uit. Ook kijkt hij naar Netflix-reeksen en andere, om te zien hoe men dingen vertelt. Zo is de manier van vertellen veranderd ten opzichte van vroeger, nu is het allemaal sneller zowel in het vertellen als de montage. Het laatste op Streamz wat hem heeft geïnspireerd is de film ‘The Undoing'met Nicole Kidman & Hugh Grant. Hij let er op hoe ze iets construeren, hoe ze de mensen op een verkeerd been zetten. Zeer boeiend en op de een of andere manier inspireert je dat.

Ook is Merho heel vaak zijn tijd voor, hij heeft nooit een experiment geschuwd, zoals album 26. Toen ‘Album 26’ uitkwam in 1984 kreeg hij er bakken kritiek over, volwassenen vonden het vreselijk. Men dacht dat hij wat aan het aanmodderen was en zonder inspiratie zat. Met de loop der jaren heeft het een cultstatus gekregen. En, 30 jaar later is het verkozen tot de beste strip allertijden op Radio 1.

Voor wie nog graag een bijzondere Kiekeboe ter hand wil nemen, is er het album nr 158, Salami. Het is een 'verstripping' van het boek van Rudy Soeteway, een komische triller. Gesneden koek voor de Kiekeboes.

Tom De Cock vraagt zich ook af of Merho nog al zijn album-titels uit het hoofd kent en doet een quiz met hem.

Herbekijk het interview met Merho op VRT NU

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief