Koen Fillet

Mens versus machine-Artificiële Intelligentie ontrafeld

Non-fictie Interne Keuken

De gemiddelde smartphone rekent vandaag een miljoen keer sneller dan de computer waarmee Apollo II in 1969 op de Maan is geland. Zelfs de meest krachtige computersystemen ter wereld evenaren amper de intelligentie van de kakkerlak. Als je eens een neuraal netwerk in actie wil zien moet je wachten tot er nog eens een zwerm spreeuwen of een school haringen passeert.

Als je iets over A.I. wil leren kan je beter 'De Celestijnse Belofte' lezen dan naar 'Terminator' kijken. Je wil niet weten wat de CO2-uitstoot is van een suggestie door Netflix of Spotify. Tomaten praten en linden leren. En van Chanel N°5 krijgen planten stress. Zo’n boek is het.

Mens versus machine – Artificiële Intelligentie ontrafeld - van Geertrui Mieke De Ketelaere, programmadirecteur artificiële intelligentie bij Imec. Een boek vol dingen die je nog niet wist, dingen die we nog niet weten en dingen waar we nog eens goed gaan moeten over nadenken.

Artificiële intelligentie is nog niet 100% juist, dat merk je bijvoorbeeld aan je spamfilter, die nog steeds niet alle ongewenste mail eruit kan filteren. Het kan taken heel goed leren. Bijvoorbeeld het detecteren van kanker op de huid, A.I kan huidkanker veel beter zien dan een dermatoloog. 'De algoritmes worden ter beschikking gesteld van een specialist, maar het is de specialist die nog altijd de uitsluitende beslissing neemt. Dat is het dus', legt De Ketelaere uit.

De oplossingen die we momenteel bouwen werken vaak heel goed in labo's maar eens we ze plaatsen in de complexe wereld, functioneren ze niet meer zoals het hoort. 'We brengen veel te vaak zaken veel te snel op de markt. Dat is een punt dat ik wil maken in mijn boek. We zouden beter het gebruikersgemak en ethiek by design meer naar voor brengen in het proces. We kijken vaak pas achteraf naar het gebruikersgemak', gaat De Ketelaere verder.

De Ketelaere pleit ervoor om artificiële intelligentie in te zetten maar best in een context waar er geen subjectieve gevoeligheden zijn.

A.I vreet energie. Door de digitalisatie is A.I. erg beginnen groeien. 'Data zijn het nieuwe goud. In die wedstrijd zijn ze vergeten: hoe groter de algoritmes die ze gebruiken, hoe meer energie ze verbruiken. Een systeem is zoals een menselijk brein dat je eerst moet opleiden en dat kost heel veel energie. En ook het operationeel houden gebruikt veel energie. De keuze over hoe ver we gaan met die data is voor iedereen verschillend. Voor de ene werkt het inspirerend en voor de andere is het irriterend', zegt De Ketelaere.

Het laatste hoofdstuk van het boek gaat over breinchauvinisme: 'De mens zet zich boven de intelligentie van de rest van de natuur. 'Het boek was zo goed als klaar, maar dan kwam corona. Ik zat in conflict: wat kan ik met mijn A.I. doen om te helpen, verder dan iets 3D printen kwam ik niet. Toen ik de natuur zag, wist ik dit is het niet. Ik ben boeken gaan kopen over planten en levende wezens die geen hersenen hebben en toch zit daar intelligentie in. En we moeten daar meer op gaan inzetten, meer dan enkel op het brein. Wat is intelligentie eigenlijk?', besluit De Ketelaere.

Herbeluister het gesprek hieronder

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief