Jelmer de Haas

Meesterverteller Jan Brokken duikt in zijn eigen familiegeschiedenis - 'De tuinen van Buitenzorg'

Non-fictie Klara

Schrijver Jan Brokken heeft een nieuw boek uit: 'De tuinen van Buitenzorg'. Daarin brengt hij het verhaal van zijn ouders, die als Nederlandse zendelingen naar Indonesië trokken.

Schrijver Jan Brokken werd in 1949 geboren in Nederland. En dat maakte hem een buitenbeentje in het gezin. Zijn ouders waren in de jaren 30 naar Indonesië getrokken als zendeling, zijn beide broers werden er geboren en samen kwamen ze er tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Jappenkamp terecht.

Na het overlijden van zijn ouders opende een verzameling brieven en foto's het tijdperk dat Jan Brokken zelf nooit heeft meegemaakt. In 'De tuinen van Buitenzorg' vertelt hij over zijn zoektocht naar het verleden van zijn ouders. Die zoektocht brengt hem o.a. langs de boeken van Hella Haasse en de muziek van Leopold Godowsky.

In het programma 'Pompidou' is de auteur een uur lang te gast.

Buitenzorg

De titel van zijn boek ontleende Brokken aan een stuk van de Joods-Litouwse componist Leopold Godowsky.

'Buitenzorg' was de residentie van de Nederlandse gouverneur-generaal, toen Indonesië nog een Nederlandse kolonie was. Er hoorde een prachtige botanische tuin bij, die nog altijd te bezoeken is.

Die tuin betekende veel voor de componist Leopold Godowsky, maar ook voor de ouders van Jan Brokken die in de jaren 30 naar Indonesië trokken. Over hen gaat dit boek. Zijn vader ging er als theoloog de islam bestuderen, zijn moeder ontplooide er zich tot een leergierige jonge vrouw die het Maleis en het aarstmoeilijke Makassaars onder de knie kreeg.

'Ik hoorde het stuk op de Franse radio', vertelt Jan Brokken in Pompidou, 'en toen was ik in één keer terug in die tuinen van Buitenzorg, wat nu Bogor heet. Ik ben er in 1991 geweest en ik hoorde het ruisen van de bladeren en de miljoenen vogels in dat stuk'.

Brieven van zijn moeder

Na de dood van zijn moeder ontdekte Jan Brokken een schat aan brieven en foto's die het leven van zijn ouders in Nederlands-Indië documenteerden. Die periode is voor hem lange tijd een mysterie gebleven, omdat hij zelf vele jaren later in Nederland geboren werd. Jan Brokken kende zijn moeder alleen als de vrouw van de dominee in een oer-Hollands dorp. Hij gaat op zoek naar wie ze was voordat ze zijn moeder werd. De briefwisseling tussen zijn moeder Olga en haar zus Nora, allebei verzeild in Nederlands-Indië, wijst hem de weg.

Op verzoek van presentatrice Nicky Aerts leest Jan Brokken voor uit zijn nieuwe boek.

'De tuinen van Buitenzorg' is ook één van de boeken getipt in het kader van het Canvasprogramma 'Revolutie in Indonesië' met David Van Reybrouck.

Herbeluister hieronder Jan Brokken in Pompidou.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief