Mechelse kinderen willen meer diversiteit in boeken en strips: '6 op de 10 herkennen zich niet in jeugdboeken'

Kinder- en jeugdliteratuur Radio 2 Antwerpen

Kinderen in Mechelen willen meer diversiteit zien in kinderboeken, dat blijkt uit een bevraging van de stad. Veel kinderen herkennen zich niet in de verhalen en de personages van de huidige kinderboeken. 'We gaan onder andere een educatief schoolpakket samenstellen om diversiteit meer bespreekbaar te maken', zegt schepen van diversiteit en gelijke kansen Gabriella De Francesco (Groen).

Na een bevraging van de stad Mechelen blijkt dat 6 op 10 Mechelse kinderen zich niet herkennen in jeugdboeken. Schepen van diversiteit en gelijke kansen Gabriella De Francesco (Groen) wil daar iets aan doen: 'We hebben een charter ondertekend. Dat charter pleit voor meer diversiteit in de boekensector. Ook gaan we een schoolpakket samenstellen waarmee we diversiteit bespreekbaarder willen maken.' In het schoolpakket zitten er ook zogenoemde racismevrije kleurpotlodensets met verschillende huidskleuren.

Diversiteit kent veel verschillende gezichten

Gabriella De Francesco, Mechels schepen van diversiteit en gelijke kansen (Groen)

Het niet herkennen in de boeken is volgens De Francesco niet het enige probleem: 'Slechts 6 procent van de kinderen leert dankzij jeugdboeken iets bij over andere culturen. We moeten af van de stereotypen die circuleren in boeken. Dat is al een eerste stap in de goede richting.'

Voor De Francesco is diversiteit breder dan de meeste mensen denken. 'Bij het woord diversiteit denken mensen vaak enkel aan personen met buitenlandse roots. Maar diversiteit gaat ook over kinderen met een mentale beperking of kinderen die in een rolstoel zitten. Diversiteit kent veel verschillende gezichten', aldus De Francesco.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief