De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Chen Vandeput

Mattijs Deraedt schreef een opgemerkt poëziedebuut - Leer hem kennen in een nieuwe aflevering van Groen Gebladerte

Debuut Radio 1

Groen Gebladerte

De weg naar de top van de literatuur is geplaveid met bloed, zweet en goede boeken. Tom De Cock ontmoet voor Radio 1 acht ontluikende toptalenten in proza en poëzie. Ze zijn gemiddeld 29 en staan nog aan het prille begin van hun carrière. Wie zijn ze? Wat schrijven ze? Wat lezen ze zelf?

Tom zoekt hen thuis op en duikt met hen in hun boekenkast, op zoek naar de boeken die hun leven veranderden. Want je bent wat je leest. Het resultaat hoor je in deze nieuwe reeks van 'Groen Gebladerte', een podcast met unieke portretten en onmeetbaar veel leesinspiratie. Acht auteurs, acht levensverhalen, acht stijlen, acht smaken.

In de vierde aflevering krijgt Mattijs Deraedt in Vorst het bezoek van Tom. De podcast staat hieronder en op radio1.be klaar en is ook te beluisteren via de Radio 1-app en op je favoriete podcastplatform.

Mattijs Deraedt (28)

De schaduw van wat zo graag in de zon was blijven staan (2020, Poëziecentrum)

Een opgemerkt poëziedebuut over de bijwijlen toxische rol van mannelijkheid in onze ziel en onze samenleving, over sterfelijkheid en vergankelijkheid. Over hoe we niet mogen opkroppen, niet mogen verengen. Mattijs Deraedt is gediplomeerd auteur, schrijft voor het literaire magazine Kluger Hans en werkt als communicatieverantwoordelijke voor het Departement Cultuur, Jeugd en Media van de Vlaamse Overheid – minstens even intrigerend.

We hebben nu #MeToo en andere bewegingen gehad. Daarna bleef het stil. Ik probeer in mijn poëzie een antwoord te geven, als man. We moeten meer met elkaar delen, in gesprek blijven gaan.

Mattijs Deraedt

Je bent wat je leest: de boekenkast van Mattijs Deraedt

Welke boeken staan in de kast van Mattijs? Opvallend veel dichtbundels. 'Ik had als jonge dichter de neiging om heel complex en hermetisch te schrijven. Ik had voorbeelden als Ingmar Heytze nodig om te ontdekken dat je kon doseren, dat het allemaal niet zo nodig moeilijk moest zijn', vertelt hij aan Tom. Joost Oomen ontdekte hij dan weer na het beluisteren van een aflevering van Groen Gebladerte uit 2020.

In elke aflevering van Groen Gebladerte krijgt Tom een 'huiswerkboek' opgedragen door de debutant die hij bezoekt. Mattijs vraagt hem 'Mannen (The Descent of Man)' van Grayson Perry te lezen. Een boek dat net als De schaduw van wat zo graag in de zon was blijven staan mannelijkheid onderzoekt en in vraag stelt.

Uit de boekenkast van Mattijs:

 • Peter Verhelst – Tongkat
 • Ingmar Heytze – Voor de liefste onbekende (bijna alle gedichten)
 • Karl Ove Knausgard – Liefde
 • Joost Oomen – Het Perenlied
 • Paul Auster – Maanpaleis
 • Sylvain Tesson – De Sneeuwpanter
 • Dominique De Groen – Sticky Drama
 • Radna Fabias – Habitus
 • Audre Lorde – The Black Unicorn: Poems
 • Hugo Claus – De Metsiers
 • Hugo Claus – Het jaar van de kreeft
 • Ilja Leonard Pfeijffer – Hoe word ik een beroemd schrijver?
 • Tomas Tranströmer – De herinneringen zien mij
 • Grayson Perry – The Descent of Man

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief