In 'Oogje', de tiende roman van Marnix Peeters, nemen 2 tieners wraak voor hun schabouwelijke opvoeding

Boekenmarathon VRT MAX

Marnix Peeters woont teruggetrokken op een 'berg' in de Oostkantons. Jaarlijks kijkt hij uit naar De Boekenbeurs. 'Schrijven is een eenzaam vak en de Boekenbeurs is een onderdompelen in sociaal contact en lezers', vertelt hij aan Tom De Cock in de lege hal van Antwerp Expo. Zijn kluizenaarsbestaan wordt af en toe opgevrolijkt door het bezoek van kijkers van Iedereen Beroemd, voor wie hij de rubriek 'De Oostkantons' maakte.

Oogje. Het kleine meisje uit de Lange Tafelstraat

De nieuwste roman van Peeters, zijn 10e ondertussen, kreeg de titel 'Oogje. Het kleine meisje uit de Lange Tafelstraat'. Het is een road novel waarin 2 tieners, een jongen en een meisje, de hoofdpersonages zijn. Het meisje heeft het downsyndroom en samen gaan ze op zoek naar hun ouders om wraak te nemen voor hun schabouwelijke opvoeding.

In het boek gebruikt hij doelbewust het woord 'mongooltje'. Het boek speelt zich af in de jaren 70 en toen kon dit woord nog, verdedigt Peeters zich. Dit leidde tot controverse in bepaalde media.

In andere boeken gebruikt hij ook nog het n-woord, werpt Tom op. 'Als Netflix iets maakt over The Bronx in de jaren 60, dan mag ik hopen dat ze de taal gebruiken die er toen werd gesproken', verdedigt Peeters zich. 'Je windt je hierover ook op', merkt Tom op. 'Ik hou niet van flauwe mensen', gaat Peeters verder.

In het boek zit er ook een flinke knipoog naar Louis Paul Boon. 'Ik hou van Boon en zijn volksheid en ik word ook wel eens een volksschrijver genoemd, vandaar', licht hij toe. Peeters verzet zich tegen de teruggekeerde Victoriaanse moraal en heersende preutsheid.

Het boek begint met de disclaimer dat alle medische informatie in het boek uit 'Inleiding tot de dood' van geriater André Pauwels komt. 'Alles wat ons een klein beetje op het verkeerde been zet of doet twijfelen, daar doe ik graag aan mee', zegt hij. Hij heeft ondertussen ook geleerd zijn personages niet meer te baseren op bestaande figuren.

'Ik wil weg van de realiteit, er worden in Vlaanderen teveel romans geschreven over 'Sus, de grootvader van de SS'. Durf eens te verbeelden, waarom moet er een link zijn met de realiteit?', is zijn pleidooi.

Bekijk Marnix Peeters in De Boekenmarathon op VRT NU.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief