Marnix Peeters over 'De jacht op Ursula Graurock'

VRT Boekenmaand Boekathon

Marnix Peeters verrast Tom De Cock in de Boekenmarathon met een blikje tv-worstjes, rechtstreeks meegebracht uit het warenhuis in de diepe Ardennen waar de schrijver woont. Terwijl Tom ervan smult, legt Peeters uit waarover zijn nieuwste boek gaat.

Wie is Ursula Graurock?

Ursula Graurock is de 'vermeende' CEO van de Bayerische Fleischwerke, producent van de Pandaworst. Er is ook Woutje Timmermans, student Journalistiek, die bezig is met zijn eindwerk en een interview wil met Mevr. Graurock, waarvan het bestaan niet helemaal duidelijk is. Een ander personage is de vermoedelijk paranormaal begaafde nachtwinkeluitbater Cherif Sese Seko. Hij heeft Graurock gelocaliseerd in een dorpje in Duitsland. Anamanda en Donny spelen ook mee in het verhaal: beiden obees, zij is aanhangster van het spirituele feminisme, hij weet alles over het nazisme. Met z'n allen trekken ze er in de auto naar toe. 'Het is opnieuw een roadnovel: ik kan niet stilzitten in het echte leven en mijn personages ook niet', vertelt Peeters. Ursula Graurock wordt gevonden en, dit is de clou van het verhaal, zij is niet de CEO van de Bayerische Fleischwerke, maar wel van iets anders...

Wonderlijke stoet van personages

Tom De Cock verwijst naar de wonderlijke stoet van personages in zijn boeken: 'Waar komen die vandaan?'. 'Ze zijn levensecht, maar tegelijk fabelachtig', aldus Peeters. 'Het begint met de namen, ik kan geen boek schrijven en lezen waarin de hoofdpersonages Charel en Sonia heten.' De naam Graurock heeft hij ooit eens zien staan op een bel in de gemeente in de Oostkantons waar hij woont. 'Graurock' of 'Grijsrok' zit dan 3 jaar te gisten in zijn hoofd en dan spat het er uit, gaat hij verder. De personages beginnen te leven zodra hij er een naam aan geeft. Eerst de vlag dus, en dan pas de lading. Het boek bulkt ook van de allochtonen, maar het zijn geen sukkelaars, allen staan ze in hun kracht, vindt de auteur.

Anti-woke?

Peeters wordt er weleens van beschudigd de vleesgeworden anti-woke te zijn. Dit terwijl er weinig auteurs zijn die inclusiever schrijven dan hij, vindt Tom De Cock. 'Dit is een onvoorstelbare vreemde tegenstelling', zegt Peeters. Hoe is hij in dit straatje verzeild? 'Als je oppervlakkig kijkt dan zie je alleen de scheldwoorden en smeerlapperij', verdedigt hij zich. Niemand in het boek neemt er trouwens aanstoot aan en allen kunnen ze nog door dezelfde deur. 'Onze tenen zijn te lang en dat creëert een sfeer van angst...Als we op een volwassen manier met elkaar omgaan en een kat een kat noemen en een 'n' een 'n', dan gaat alles veel beter.' Dat is de mening van Peeters die hij verder uit de doeken doet in zijn gesprek met Tom De Cock. Ook op zijn dagelijkse middagtrappist om drie uur krijgt Peeters commentaar in de zin van 'is dat niet te vroeg?'

Hobby? Ghostreading

Peeters en zijn vrouw, Jana Elza Wuyts, auteur van de bestseller 'Boef', doen ook aan ghostreading. 'Hoe gaat dat in zijn werk?', wil Tom De Cock weten. Ze gaan hiervoor naar websites zoals 'iBooks' waar ze de eerste pagina's van een boek downloaden en waaruit ze dan, gezeten aan weerskanten van de tafel, beurtelings voorlezen. Een inspirerende hobby.

Bekijk Marnix Peeters in de Boekathon op VRT NU.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief