Mark De Geest, auteur van 'Transport XX. Bestemming Auschwitz', over de verzetshelden die alsnog een monument krijgen

Non-fictie VRT NWS

Youra Livchitz, Robert Maistriau en Jean Franklemon krijgen alsnog een monument in Brussel voor de hulp die ze aan Joden boden tijdens WOII.

De drie Brusselse verzetshelden krijgen ruim 78 jaar nadat ze 17 Joden hielpen te ontsnappen uit een trein naar Auschwitz een monument. Dat heeft het Brusselse Parlement deze week beslist. Het drietal had tijdens de Tweede Wereldoorlog het jeugdige lef om tussen Boortmeerbeek en Haacht een deportatietrein te doen stoppen en 17 gevangenen te bevrijden. Zij zijn door de drie jongemannen in de struiken in veiligheid gebracht, en hebben daar allemaal een briefje van 50 frank gekregen, waarmee ze de volgende dag weer naar Brussel konden gaan.

'Het is heel terecht dat ze een monument krijgen, maar het is veel te laat', zegt Mark De Geest, die er een boek aan wijdde: 'Transport XX. Bestemming Auschwitz'.

19 april 1943

Voor het verhaal van de drie Brusselse verzetshelden moeten we terug naar 19 april 1943. Op die bewuste dag vertrekt het zogenoemde XXste treintransport met 1.636 Joden vanuit de Mechelse kazerne Dossin, de voormalige legerkazerne die door de Duitse bezetter gebruikt werd als doorgangskamp om Joden te deporteren naar het concentratiekamp in Auschwitz.

Robert Maistreau, toen 22 jaar, Youra Livchitz (25) en Jean Franklemon (eveneens 25) hadden weet van het transport en hadden in de vooravond aan het Meiserplein in Brussel afgesproken om met de fiets richting Boortmeerbeek te trekken, vertelt Mark De Geest. 'Daar hebben ze zich in de struiken verdekt opgesteld en gewacht tot de trein eraan kwam.'

Lees verder op vrtnws.be en beluister er het gesprek met Mark De Geest in De Wereld Vandaag.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief