Heleen Debruyne en Patrick Riguelle duiken in het leven en werk van literaire legende Marguerite Duras

Radioreeks Klara

In 2021 is het een kwarteeuw geleden dat Marguerite Duras overleed. Reden genoeg om leven en werk van de literaire legende weer boven te halen. Patrick Riguelle en Heleen Debruyne begeleiden u langs feit, fictie en alles wat daartussen in zit.

In vier afleveringen begeleiden Patrick Riguelle en Heleen Debruyne je langs feit, fictie en alles daartussen uit het leven van Marguerite Duras. Ze krijgen daarvoor het gezelschap van fervente Duras-lezers Mia Doornaert, Julie Cafmeyer, Franc Schuerewegen en Sofie Vandamme.

Alle afleveringen zijn na uitzending ook beschikbaar als podcast en in de Klara-app.

Marguerite Duras - Aflevering 1

Heleen Debruyne en Patrick Riguelle nemen het liefdesleven van Marguerite Duras onder de loep met hoogleraar Franse literatuur Franc Schuerewegen.

Tu me tues, tu me fais du bien',schreef Marguerite Duras in het scenario van de cultfilm Hiroshima Mon Amour.

Het leven van Marguerite Duras was een aaneenschakeling van lastige liefdes – van de relatie met haar moeder tot haar laatste geliefde, de veel jongere en homoseksuele Yann Andréa Steiner. Die dubbelzinnige houding tot de liefde lees je in bijna al haar werk terug. Hoogleraar Franse Literatuur Franc Schuerewegen geeft tekst en uitleg.

Herbeluister deze aflevering op Klara.be of als podcast via de Klara-app.

Marguerite Duras - Aflevering 2

Waarom was schrijven zo belangrijk voor Marguerite Duras? Heleen Debruyne en Patrick Riguelle zoeken een verklaring met theatermaakster Julie Cafmeyer.

'J’ai compris que j’étais une personne seule avec mon écriture, seule très loin de tout', aldus Marguerite Duras.

Leven was schrijven, schrijven was leven. In het hele œuvre van Marguerite Duras zitten autobiografische elementen – Duras werd langzaam haar eigen personage. Een gesprek over hoe leven en werk in elkaar overvloeien, met schrijfster en Duras-fan Julie Cafmeyer die er om bekend staat uitgebreid uit haar eigen leven te putten.

Herbeluister deze aflevering op Klara.be of als podcast via de Klara-app.

Marguerite Duras - Aflevering 3

Marguerite Duras had over alles een mening, maar soms veranderde die mening wel eens. Wat dacht Duras nu echt? Heleen Debruyne en Patrick Riguelle zoeken het uit met Mia Doornaert.

'L’homme devant la femme est encore l’homme devant l’animal', schreef Marguerite Duras in 1973 in een feministische publicatie.

Om een boude politieke uitspraak zat de schrijfster Duras nooit verlegen. Over mannen en vrouwen, over Charles de Gaulle (‘een déserteur’), over de communistische partij, over de oorlog in Algerije. Maar was Duras een overtuigd verzetslid, feministe, communiste, of liet ze zich graag meeslepen door de politieke wind van het moment? Mia Doornaert, in haar hoedanigheid van kenner van de Franse politiek en literatuur, legt Duras’ overtuigingen kritisch onder de loep.

Herbeluister deze aflevering op Klara.be of als podcast via de Klara-app.

Marguerite Duras - Aflevering 4

Marguerite Duras keek graag te diep in het glas. Waar die neiging tot zelfdestructie vandaan kwam, onderzoeken Heleen Debruyne en Patrick Riguelle met Sofie Vandamme.

'S'il y avait Dieu, on ne serait pas alcoolos', zei Marguerite Duras openhartig.

Het is alom bekend : veel van de boeken van Duras kwamen tot stand in een bad van wijn en whisky. De schrijfster overleefde meerdere cirrose, ging toch na elke opname in een kliniek weer aan de fles. Zonder schaamte beschreef ze haar alcoholisme in haar boeken. We bespreken deze neiging tot zelfdestructie met Sofie Vandamme, die aan het KASK onderzoek doet naar vrouwelijke kunstenaars die op en over het randje leven.

Herbeluister deze aflevering op Klara.be of als podcast via de Klara-app.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief