Marc Reugebrink in het Boekenfeest: 'Het gaat eerst over vorm als ik schrijf, niet inhoud'

VRT MAX

Koen Fillet was vandaag de sidekick van Ruth Joos in het Boekenfeest op Radio 1 en VRT Nu. Hij wilde de luisteraars de vraag stellen: Wat is het 'mooiste' boek in je boekenkast? En dat gaat dan niet over inhoud, maar over vorm.

Koen is in zijn vrije tijd ook schilder. Er was ooit een dame in zijn atelier die een heel verhaal in zijn schilderij zag, waarop Koen zei: 'dat heb ik er helemaal niet bij gedacht, het gaat mij vooral over de vorm, de compositie en de toevalligheden, mislukkingen die ik al dan niet laat staan.' Hij postte dit verhaal op facebook, er kwamen tal van reacties op.

Ook van auteur Marc Reugebrink: 'Dit is bij mij ook zo als ik schrijf, het gaat in eerste instantie over de vorm. En dat was een eerder verrassende reactie voor Koen, want schilderen is woordeloze kunst maar een boek staat vol inhoud en daarom nodigde hij Marc uit naar de studio van het Boekenfeest in de lege hallen van Antwerp Expo, waar normaal de boekenbeurs zou plaatsvinden, om er dieper op in te gaan.

'De manier waarop ik het vormgeef, bepaalt de richting van het boek. Ik herinner mij dat ik bij Ruth Joos in de studio zat en dat Ruth me een vraag stelde en ik dacht: gaat mijn boek daar echt over?'

Herbeluister dit bewuste interview met Ruth Joos over 'Zout' van Marc Reugebrink op langzullenwelezen.be.

Ook in het gesprek met Joost de Vries komt deze rode draad aan bod.

'Daarom is schrijven het allerleukste wat er is, je weet nooit waar je uitkomt. Het is zoals Columbus die dacht dat hij naar India ging en kwam aan in Amerika. Harry Mulish zei ooit : 'als ik wist dat ik De ontdekking van de hemel zou schrijven was ik er nooit aan begonnen'. Zo is het ook bij mij, mijn eindproduct is nooit wat ik in het begin in gedachten had. '

Ruth Joos schaft zelf ook boeken in verschillende uitgaven aan, gewoon omdat ze dan qua vorm anders uitzien. En er kwamen ook tal van luisteraarsreacties binnen.

Omdat Marc Reugebrink recent zelf niets uitgegeven heeft, bracht hij wel een boekentip mee: het boek 'Een jaar uit het leven van Gesine Cresspahl' van Uwe Johnson, dat ook op de te winnen 1,5 meter boekenplank van Radio 1 gezet zal worden. Het boek inspireert Marc en is volgens hem qua vorm interessant. Marc wil bij elk boek iets nieuws doen, maar dat lukt niet altijd 'omdat je in een bepaald stramien zit. En daarom is dit boek zo goed, het schudt je helemaal door elkaar'.

Herbekijk hier de vraagstelling van Koen Fillet: Wat is het 'mooiste' boek in je boekenkast?

Herbekijk hier de interviews met Marc Reugebrink op VRT Nu:

Deel 1 en Deel 2

Herbekijk hier het interview met Joost De Vries op VRT Nu

Herbekijk hier de reacties van de luisteraars op VRT NU:

Deel 1 en Deel 2

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief