De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Marc De Bel vertelt live op Boektopia over zijn nieuwe boek ‘Stiene van de Geitenhoek’

Radio 2

De grootste jeugdschrijver van Vlaanderen was live te gast bij Radio2 weekend op Boektopia. Marc de Bel vertelde aan Caren Meynen over zijn nieuwe boek ‘Stiene van de Geitenhoek’.

Na jaren van tegenwind is Marc de Bel nu opgenomen in de literaire canon. ‘Dat ik nu gecanoniseerd ben, doet mij wel deugd na jaren van tegenwind te moeten verdragen. Maar dat geeft niet, ik zeg altijd dat tegenwind zwevers doet stijgen’, aldus De Bel.

‘Het kind’

In de jaren 80 en 90 oogstte De Bel veel succes met boeken als ‘Blinker’ en ‘Het ei van oom Trotter’. Hoewel de tijden veranderen, is De Bel niet anders gaan schrijven dan voor het social media- en internettijdperk. ‘Wat de lagere school betreft, de kinderen van 9 tot 12 jaar, blijft het nog altijd hetzelfde. Dat blijven kinderen. Waar ik ook ga vertellen, van Zuid-Afrika naar Curaçao of China, eens je door dat ‘pelleke’ van de andere cultuur bent, kom je bij ‘het kind’ en dat is overal hetzelfde’, volgens De Bel. ‘Als je kinderen in het universum van het boek kan trekken, dan kan alles. Eens ze het geloven, heb je ze mee. Je moet die magie creëren.’

Grootste Romeinse muntenschat ooit

Kinderen leren ook iets bij van de boeken van Marc de Bel. Het nieuwste boek van Marc de Bel ‘Stiene van de Geitenhoek’ gaat over de grootste Romeinse muntenschat ooit gevonden. ‘Dat is een boek van 13+ of voor goede lezers van het 5e en 6e leerjaar. Het gaat over de grootste Romeinse muntschat ooit ter wereld. Vijf straatarme arbeiders uit Kruishoutem, waar ik geboren ben en nog altijd woon, hebben die gevonden in de buurt van Arras, in Noord-Frankrijk waar ze gingen werken als seizoenarbeiders in een steenbakkerij. Op een dag haalden ze daar een bloempot uit de grond, maar dat bleek een romeinse amfora te zijn. Toen ze die kapot klopten, vonden ze juwelen en honderden gouden munten. Dat is nu precies 100 jaar geleden gebeurd’, legt Marc de Bel uit.

Veelschrijver

Voorlopig houdt Marc de Bel het schrijven nog lang niet voor bekeken. ‘Er liggen nog 22 synopsissen klaar om uitgeschreven te worden. Als ik er 4 à 5 per jaar schrijf en 24u op 24u, 7 dagen op 7 werk, dan kan ik nog 5 jaar schrijven, maar dat doe ik niet, omdat het niet gezond is’, grapt De Bel. ‘Dus ik heb nog jaren werk en er komen altijd nog ideeën bij. Ik lijd aan het tegenovergestelde van een writers block.’

Radio2 gaat nog live op Boektopia op dinsdag 1 november tussen 9u en 12u met Anja Daems en op donderdag 3 november strijkt Radio 2 Unwind, opnieuw met Anja Daems, tussen 20u en 22u ook neer op Boektopia.

Herbeluister het gesprek met Marc de Bel hier

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief