Maja Wolny vanuit Polen over haar boeken 'Zwarte bladeren' en 'Terugkeer uit het Noorden'

Fictie Radio 2

Een tijdje geleden las Radio 2-Madam Anja Daems 'Zwarte bladeren'. Ze vond dat een heel fijn boek. Het is van de Pools-Vlaamse schrijfster Maja Wolny, die nu met haar man, VRT-correspondent Marc Peirs, en kinderen opnieuw in Polen woont. Voordien stond ze jarenlang aan het hoofd van het Nationaal Visserijmuseum in Oostduinkerke. Anja Daems belt Maja op om het over dit en haar nieuw boek te hebben.

Zwarte balderen

'Zwarte bladeren' is een roman, 2 verhalen in mekaar geweven. Het verdwijningsverhaal van een meisje in Polen wordt gekoppeld aan een waargebeurd historisch feit, een massamoord op Poolse burgers na de oorlog. En het idee voor dit verhaal is ontstaan in Charleroi, waar Maja voor het Visserijmuseum iets moest opzoeken. En zo kwam ze iets totaal anders op het spoor. Ze typte er haar geboortestad in de zoekmachine in en plots zag ze gruwelijke foto's van de moord, waar ze nog nooit over gehoord had. En nu blijkt dat het foto's zijn van een waar verhaal, waarbij in 1946 een groep Poolse Joden brutaal vermoord werden. Dat is een weinig gekend feit en de foto's zijn genomen door Julia Pirotte, een Belgisch-Poolse fotografe. Zo kwam ze op het spoor van iets bijzonders, het enige fotomateriaal van die gruwel. Die Julia Pirotte, een fotografe die tijdens de oorlog in heel Europa foto's maakte, komt ook voor in het boek van Maja Wolny.

In dit boek heeft Maja dit gegeven verweven met een hedendaags verhaal. Ze wilt daarmee aantonen dat geschiedenis nooit eindigt. In de mens zit altijd zowel het goede als het kwade. Door een hedendaags verhaal te vertellen kan ze ook mensen bereiken die bijvoorbeeld niet zo geïnteresseerd zijn in het verleden.

Terugkeer uit het Noorden

Ondertussen heeft Maja Wolny nog een nieuw boek uit: 'Terugkeer uit het Noorden'. Ook dit boek heeft met geschiedenis te maken, want dat is haar passie. Het is het verhaal van de bouw van de Trans-Siberische spoorweg, de langste spoorweglijn ter wereld. En er zijn maar weinig mensen die weten hoe die tot stand gekomen is. Maja maakte de reis vanuit Polen naar Siberië. 'Terugkeer uit het Noorden' is het verslag van deze reis met de trein door dat verleden en verscheen in januari 2020.

Beluister het hele interview van Anja Daems met Maja Wolny hieronder.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief