Judith Jockel

Machteld Siegmann, kersverse winnares van de 10e Bronzen Uil 2020 voor beste Nederlandstalige debuut

Debuut LangZullenWeLezen

Machteld Siegmann (NL) vangt de Bronzen Uil 2020 voor het beste Nederlandstalige debuut. Haar roman 'De kaalvreter' was de favoriet van zowel de vakjury als van het publiek dat kon meestemmen. Aan de prijs is een bedrag van €10.000 verbonden. De Bronzen Uil werd zaterdag uitgereikt in Gent als afsluiter van het literaire festival 'Het Betere Boek'.

Waarover gaat het boek?

'Leie Blum wordt in de Tweede Wereldoorlog als driejarige ondergebracht bij een boerengezin in Zanegeest. Sindsdien is Leie aan het wachten, eerst op haar ouders, later op iets wat ze niet kan definiëren. Het wachten lijkt voorbij als ze met Dirk trouwt en twee zonen krijgt. In de zomer van 1974 wordt Leies zorgvuldig opgebouwde leven op z’n kop gezet door het overlijden van haar pleegmoeder. Ze gaat naar de begrafenis, maar ze is niet in staat terug te keren naar haar leven met Dirk, Anton en Meeus. Ze zwijgt en wacht.' - (bron: persbericht VBK).

Uit het juryrapport

'De Bronzen Uil' is een initiatief van het Willemsfonds en het Algemeen-Nederlands Verbond. De vakjury o.l.v. Jos Geysel was onder de indruk van 'de eigen stem, de eigen kleur en het ritme waardoor de verschillende perspectieven van de personages tot hun recht komen. Bedachtzaam en meeslepend geschreven, krijgen we een scherp beeld van een mens die zijn leven in eigen handen wil nemen en de gevolgen van deze zoektocht voor de onmiddellijke omgeving.'

Herbekijk de bekendmaking en uitreiking hier.

Lees hier meer over de andere kanshebbers.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief