Maarten Inghels schreef 'Het mirakel van België' over meesteroplichter Piet Van Haut

Fictie VRT NWS

Auteur Maarten Inghels volgde enkele jaren meesteroplichter Piet Van Haut en geraakte meer en meer verstrikt in diens web van leugens en oplichting. Hij schreef daarover de roman ‘Het mirakel van België’ en noemde dat ‘de domste beslissing van zijn leven’. 'Overtreft de werkelijkheid de fictie?', vraagt Phara de Aguirre hem in De Afspraak.

'Het mirakel van België': een literaire true crime

Jaren geleden maakt Inghels kennis met Piet Van Haut, de meesteroplichter. In 2014 hoorde hij hem op de radio. Hij deed zich voor als diplomaat, onderzoeksrechter en miljardair en ontvreemde zo miljoenen over heel Europa. Hij besefte meteen een meesterlijk onderwerp in handen te hebben waar hij een roman over wilde schrijven. Inghels besloot hem te volgen. In 2016 heeft hij hem voor het eerst ontmoet.

'Wat vond Van Haut van het feit dat hij een boek over hem zou schrijven?', vraagt Pahra de Aguirre. Van Haut wilde de titel kiezen en zijn gezicht op de cover: een boek met zijn gezicht op de cover zou 100.000 exemplaren doen verkopen.

De werkelijkheid, straffer dan de fictie

Inghels dacht eerst een roman, losjes geïnspireerd op een meesteroplichter, te schrijven. Dat leek hem het veiligste en gemakkelijkste. Kortom echte fictie. Het werd hem duidelijk dat Piet Van Haut beter kon verzinnen dan hijzelf: 'Hij maakt met zijn fantasie meer slachtoffers dan ik ooit lezers heb gehad. Ik kon niks fantaseren over dit verhaal', vertelt Inghels. 'De werkelijkheid was beter dan de fictie', merkt Phara op.

Op een bepaald moment belt Van Haut hem op met de boodschap: ''Ik heb mijn naam in het rijksregister laten veranderen in Maarten Inghels. Ik zit nu in een sterrenzaak te eten als Maarten Inghels'. Dan vraag je je af of die man jouw leven aan het overnemen is en in jouw naam overal opereert, dan moet ik geen verhaal meer verzinnen maar er een boek over schrijven', gaat Inghels verder. Het boek speelt een spel tussen feit en fictie.

Inghels trok veel op met Van Haut en was zelf getuige hoe hij mensen oplichtte. Zo sprak hij in april 2020 in Amsterdam mensen aan als de directeur van Johnson & Johnson.

Van Haut is ook veroordeeld geweest: hij zat in de gevangenis en werd een tijdlang geïnterneerd.

Gek of geniaal?

Aan het begin van het boek, had Inghels twee grote vragen: 'Heeft hij geld en kan hij, tot op de dag van vandaag, grote sier maken? En de tweede vraag was: Is hij gek of geniaal? De meest psychiaters hebben hem een IQ van 75 gegeven.'

Inghels gelooft dat hij een complexe persoon is, net als wij allemaal. 'Hij heeft een aantal bijzondere talenten, om iemand door zijn utopische bril naar de werkelijkheid te doen kijken. En bovendien het talent om geslepen verhalen te vertellen. Op een bepaalde manier is hij een meesterverteller en een betere romanschrijver dan ik.'

Van Haut is gediagnosticeerd als psychopaat en narcist. Een diagnose waarin Inghels de psychiaters volgt. Piet Van Haut vergroot een aantal menselijke karaktertrekken uit: hebzucht, ijdelheid, opgeblazen ego's..' Karaktertrekken die ook in de auteur huizen en waarover hij ook heeft geschreven in het boek. Zijn hebzucht naar een opzienbarend verhaal deed hem in de val van Van Haut trappen. Hij had al op pagina 100 moeten weglopen, grapt hij. Want toen werd al duidelijk dat hij te maken had met de grootste meesteroplichter ter wereld. 'Ik ben doorgegaan en het werd alleen maar gekker en gekker.'

Van Haut belt Inghels nog dagelijks op. Tijdens de uitzending van De Afspraak krijgt Phara de boodschap dat Van Haut ook naar het programma heeft gebeld.

Herbekijk hieronder het gesprek in De Afspraak.

Maarten Inghels op Klara

Maarten Inghels was ook te gast in Pompidou op Klara. 'Piet Van Haut nam mijn identiteit over,' zegt Inghels daar.

Presentator Heleen Debruyne laat in de uitzending een interviewfragment met Piet Van Haut horen. 'Als ik het zo hoor, kan ik bijna niet geloven dat hij zo veel mensen erin geluisd heeft en geldig afhandig heeft gemaakt!' zegt ze. Auteur Maarten Inghels heeft een verklaring: 'Als hij stottert, spreekt hij de waarheid, naar eigen zeggen. Het is heel bijzonder: hij leeft in zijn eigen fantasiewereld en als hij zich verbeeldt dat hij iemand anders is, dan spreekt hij vloeiend en dan is hij ook werkelijk die persoon.'

Inghels geeft enkele verbazingwekkende voorbeelden. 'In een vingerknip verandert Piet Van Haut in een welbespraakt advocaat die zichzelf ooit effectief heeft vrijgepleit voor de rechtbank. Of hij verandert in een diplomaat, en op die manier is hij dus effectief ontvangen op de luchthaven en is hij ontvangen door minister-president Wim Kok. Nadien trekt hij dan naar de luchthaven van Lelystad om twee afgeschreven boeings te kopen, als zijnde diplomatenzoon. Vervolgens trekt hij een witte laboratoriumjas aan en is hij in een vingerknip de directeur van Johnson & Johnson die op dit moment bezig is aan een vaccin voor corona. Zo heb ik het meegemaakt met hem. Hij is al die figuren, of zelfs Maarten Inghels, de beste schrijver ter wereld - dat zijn zijn woorden...'

Maarten Inghels maakt samen met Katharina Smets ook een voorstelling over het boek, die in 2022 op tournee gaat. Op 4 december 2021 stelt hij een voorproefje voor in de Arenberg. De voorstelling wordt georganiseerd door Behoud de Begeerte en Uitgeverij Das Mag.

Beluister het interview op Klara Select.

Maarten Inghels op Radio 1

Op 16 februari 2022 stond de uitzending van De Wereld van Sofie in het teken van beroemde oplichters waaronder Piet Van Haut. Maarten Inghels vertelt hoe hij gaandeweg in zijn greep geraakte.

Beluister het gesprek op Radio 1 Select.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief