Volgens filosoof Maarten Boudry kunnen we de opwarming van de aarde oplossen met groei

Non-fictie De Afspraak

Wetenschapsfilosoof Maarten Boudry stelt in de Afspraak zijn nieuwe boek 'Waarom ons klimaat niet naar de knoppen gaat' voor. Daarin pleit hij voor een optimistische benadering van dat grote probleem dat de opwarming van de aarde is. Doemdenken helpt ons niets vooruit, zo stelt hij: laten we vertrouwen op ons menselijk vernuft.

Maarten Boudry is geen klimaatontkenner, maar hij gelooft er wel in dat we de opwarming van de aarde kunnen oplossen.

'De afgelopen eeuwen hebben we onze welvaart voornamelijk opgebouwd op fossiele brandstoffen,' stelt Boudry. 'De levensverwachting is gestegen, de kindersterfte is gedaald, welvaart is gegroeid... Fossiele brandstoffen leveren een dienst, maar er zijn andere manieren om die diensten te vervullen die geen neveneffecten genereren.'

'We hebben de technologieën om energie op te wekken die geen CO2 uitstoot,' zegt de filosoof.' Niets verhindert ons om van die fossiele brandstoffen af te geraken. Dat moet via hernieuwbare energie, maar ook met kernergie.' Volgens Boudry is de kernuitstap vrijwel onmogelijk.

'Geen enkel land is erin geslaagd om af te stappen van fossiele brandstoffen zonder kernergie,' stelt Boudry. 'Het is een roekeloze zet.'

Boudry gelooft dat we de klimaatcatastrofe kunnen oplossen met groei. Zijn nieuwe boek is alvast voer voor debat, stelt De Afspraak-presentatatrice Phara De Aguirre.

Bekijk het volledige fragment hieronder.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief