Maand van de filosofie - Wat denkt schrijver en essayist Bas Heijne?

Filosofie Klara

Juni is 'De Maand van de Filosofie', en dus pakt Klara uit met een nieuw seizoen van de denkende podcast 'Kant, en klaar!’. Met Susan Neiman, Pieter Adriaens, Bas Heijne en Sophie De Schaepdrijver.

Filosofie in onzekere tijden

Je hoeft geen filosoof te zijn om na denken. Iedereen stelt zich vragen over het leven of onze tijd. We kunnen niet anders. Deze denkers zetten echter deuren open naar andere manieren van kijken naar de werkelijkheid en wie we zijn. Want niets is vanzelfsprekend. En al helemaal niet in virale tijden.

Met de 18de eeuwse filosoof Immanuel Kant vragen we ons af: Wat kan ik weten? Wat moet ik doen? Wat mag ik hopen? en Wat is de mens? Het zijn telkens richtingwijzers voor een filosofische verkenningstocht. Meedenken mag! Of zoals Kant het zei: Durf te denken.

Wat denkt Bas Heijne?

Schrijver en essayist Bas Heijne wil in zijn werk ‘de tijd aanraken’. ‘Je kijkt om je heen en je vraagt je af: hoe sta ik daar tegenover?’ Hoe kan uit het ‘crooked timber of humanity’, de al te feilbare mens, iets voortkomen dat de goede kant opgaat?

Heijne pleit voor een vloeiende identiteit: ‘De verleiding is groot om onszelf en de anderen te reduceren tot een vastomgeschreven verhaal: dat is/ik ben een Gutmensch, Vlaming, nationalist, moslim, etc..Wat voor tragisch en beperkt leven heb je dan?’.

Beluister Bas Heijne in de podcastreeks 'Kant, en Klaar' van Klara.

Eerder dit jaar verscheen van Bas Heijne het essay 'Mens/onmens' waarover hij kwam vertellen in De afspraak en Pompidou.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief