De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Bob Van Mol

Maak kennis met Yorick Goldewijk en Yvonne Lacet, genomineerd voor de Boon

Literaire prijs Radio 1

Het boek 'Films die nergens draaien' van Yorick Goldewijk en Yvonne Lacet is een van de kanshebbers voor de Boon in de categorie kinder- en jeugdliteratuur. Wie is dit schrijversduo dat ook in het echte leven een koppel vormt?

Yorick Goldewijk (1979) wilde vroeger al schrijver worden, en tekenaar en muzikant. Tekenen is er in de loop der jaren een beetje bij ingeschoten, maar muzikant worden is wel gelukt. Hij schrijft muziek voor van alles: van films tot games. Hij kan urenlang aan zijn piano zitten pingelen of aan knoppen draaien in zijn geluidenlaboratorium en komt dan op plekken die hij zelf niet eens onder woorden kan brengen.

Tussentijds is hij altijd blijven schrijven en in 2019 verscheen zijn eerste boek: 'Billy Extra Plankgas'. Dat was precies het soort boek dat hij als negenjarige zelf in een paar dagen zou hebben verslonden. Al snel verscheen een tweede deel, en daarna het prentenboek 'Hier zijn draken', dat hij samen met zijn vrouw Yvonne Lacet maakte, en dat inmiddels is vertaald naar het Koreaans, Italiaans en Spaans. 'Films die nergens draaien' is zijn vierde boek.

Yvonne Lacet (1980) studeerde in 2004 af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht in de richting fotografie. Na haar studie werkte ze vooral aan fotoprojecten waarin landschap, natuur en stedelijke omgeving een grote rol speelden. Deze projecten werden in binnen- en buitenland tentoongesteld in musea en galeries.

In 2017 maakte ze haar eerste prentenboek, 'Bladerbeesten'. Dit boek is inmiddels in vijf landen verschenen. Haar tweede prentenboek, 'Hier zijn draken', maakte ze samen met haar man, kinderboekenschrijver Yorick Goldewijk. Het boek is vertaald in het Koreaans, Italiaans en Spaans.

In haar werk staat het creëren van collages en maquettes centraal. Van de eenvoudigste materialen, zoals stukken karton, boombladeren en klei, construeert ze settings die ze vervolgens fotografeert.

Yorick Goldewijk & Yvonne Lacet in Culture Club

Op 14 januari stelde het Radio 1-programma Culture Club de 10 genomineerde auteurs voor de Boon voor tijdens een uitzending live vanuit De Grote Post in Oostende. Presentatoren Bent Van Looy en Annelies Moons lieten de schrijvers vertellen over en voorlezen uit hun boek.

Yorick Goldewijk en Yvonne Lacet spraken over 'Films die nergens draaien', hun roman voor kinderen waarin de personages eigenzinnige ideeën hebben en kritische, filosofische vragen stellen.

Op VRT NU stellen Yorik Goldwijk en Yvonne Lacet zich voor en kom je meer te weten over 'Films die nergens draaien', het boek dat kans maakt op de Boon in de categorie kinder- en jeugdboeken! Bekijk alvast hieronder de teaser.

Mona is 12 jaar en las 'Films die nergens draaien'. Ze vindt het een échte aanrader voor haar leeftijdsgenoten. Het is een uniek, leerrijk en spannend - niet 'eng-spannend' - verhaal dat boeiend blijft tot het einde.

Beluister haar recensie hieronder.

Stem voor de Boon Publieksprijs

Lezers uit Vlaanderen en Nederland worden uitgenodigd te stemmen voor de twee publieksprijzen van de Boon die uitgereikt worden door VRT en De Standaard.

Stem voor jouw favoriet in de categorieën fictie / non-fictie en/of kinder- en jeugdliteratuur en maak kans op één van de vier weekendjes Oostende!

Wie de publieksprijs in elke categorie wint, bepaal jij dus! Opgelet: er kan maar eenmaal gestemd worden en deelnemen kan vanaf 15 januari tot en met 20 maart 2022.

Breng hier je stem uit!

Lees hier het wedstrijdreglement.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief