De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Maak kennis met dichteres Warsan Shire, die nu naar Brussel komt: stem van vluchtelingen, vrouwen én Beyoncé

Poëzie VRT NWS

De Somalisch-Britse 'poëtische superster' Warsan Shire komt in Brussel haar werk voorstellen. Ze werd wereldberoemd met het gedicht 'Home' in 2015, een aangrijpende en veel gedeelde tekst over vluchtelingen. Zangeres Beyoncé las verzen van Warsan Shire voor in 'Lemonade'. Zanger Gregory Frateur van de groep Dez Mona 'kreeg kippenvel' van haar gedichten en inspireerde zich erop voor zijn eigen plaat. Nu is er een eerste bundel van Warsan Shire vertaald in het Nederlands, 'Zegen de dochter'.

Warsan Shire werd in 1988 geboren in Kenia als kind van Somalische ouders. Toen ze één jaar oud was, kwam ze in aan in Groot-Brittannië. Ze studeerde creative writing aan de London Metropolitan University. Haar gedichten vonden eerst hun weg via sociale media als Tumblr en Twitter; daarna volgden kleinere publicaties. Ze werd de jongeren-stadsdichter van Londen en won verschillende internationale prijzen. Warsan Shire woont in Los Angeles met haar gezin.

Niemand verlaat zijn thuis tenzij thuis de bek van een haai is

Het gedicht 'Home' van Warsan Shire raakte - en raakt- wereldwijd een gevoelige snaar; het is massaal gedeeld op sociale media en ook vaak in het openbaar voorgelezen. In de tekst geeft Shire een stem aan vluchtelingen. De directe inspiratie kwam van een bezoek aan een verlaten ambassadegebouw in Rome, waar een Somalische vluchteling van het dak was gesprongen.

Lees verder op vrtnws.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief