Maak kennis met de eerste (en laatste) koning van 'Nieuw-Frankrijk', Charles Marie Bonaventure de Breil, markies De Rays

Geschiedenis Radio 1

Enthousiast zingend voeren in 1879 de kolonisten de haven van Vlissingen uit. Aan boord ook een handvol Belgen. Aan de andere kant van de oceaan lachte een schitterende toekomst hen tegemoet, geloofden ze. Ze gingen naar La Nouvelle France, waar vier uur werken voldoende is om duizenden francs per jaar te verdienen, ver weg van onrust, wanorde en revoluties in Europa.

De man die hen had overtuigd een nieuw leven te beginnen was Charles Marie Bonaventure de Breil, markies De Rays. Als kind had hij de droom al uitgesproken ooit koning te worden. Dat kan niet, had zijn moeder hem gezegd, in Frankrijk zijn geen koningen meer. Maar in ander landen, hier ver vandaan, daar kun je nog wel koning worden, jongen.

De markies De Rays maakte die droom waar. Hij werd koning van La Nouvelle France, een godvergeten plek in het huidige Papoea-Nieuw-Guinea waar hij een kolonie stichtte 'onder een nieuwe zon, onder de vlag van de toekomst, op nieuwe kusten waar wij een nieuw vrij volk zullen creëren, en tegenover de hele wereld zullen wij verkondigen wat het lot van de mensheid zal zijn: eenheid van de volkeren! Samensmelting van rassen! Vooruitgang!'

In 1884 werd de koning van La Nouvelle France in Parijs wegens bedrog veroordeeld tot vier jaar cel. In 1893 is Charles Marie Bonaventure de Breil, markies De Rays gestorven in armoede.

Eveline Rethmeier heeft over de onwaarschijnlijke plannen van de markies, over het lot van de investeerders die hem geloofden en over de kolonie die nooit heeft bestaan een spannend boek geschreven: De Markies. Herbeluister Eveline Rethmeier aan de Interne Keukentafel.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief