Luisterboeken voor slechtzienden: lezen met een snelheid van 20 bladzijden per uur- Reportage van Radio 2 Antwerpen

Radio 2

Een boek of tijdschrift lezen is niet vanzelfsprekend voor wie slecht of niet ziet of dyslexie heeft. Gelukkig bestaan er ook luisterboeken, dankzij organisaties zoals Transkript vzw en veel vrijwilligers die de boeken inlezen. Maar er zijn nog altijd vrijwilligers welkom. Ze doen daarom een oproep via de Warmste Week. Voor de Radio 2 Hotline ging An Verstuyft van Radio 2 Antwerpen eens kijken hoe dat werkt.

Eén keer per week gaat Werner Mollet boeken inlezen in de studio van Transkript in Mechelen. Hij doet dat telkens twee uur. "Per uur proberen we 20 bladzijden in te lezen. Aan een boek van 500 bladzijden ben je dus al gauw 3 à 4 maanden bezig. Maar ik lees graag, ook luidop, en je kan er zo veel mensen mee helpen, ook in Nederland."

Transkript en andere verenigingen die luisterboeken maken, wisselen die dan ook uit met Nederland. Ze overleggen ook om te voorkomen dat boeken meerdere keren worden ingelezen. "We kunnen een beetje kiezen uit de selectie boeken die ingelezen moeten worden", vertelt Werner. "Maar als het in de ik-vorm is geschreven en dat personage is een vrouw, dan laten we het ook inlezen door een vrouw omdat dat logischer klinkt." Acteren wordt niet van de lezers verwacht. "Nee, absoluut niet. Het is niet de bedoeling dat je je stem gaat vervormen. Je moet het neutraal voorlezen en de luisteraar kan dan net zoals een lezer zijn fantasie de rest laten invullen."

Lees meer op Radio2.be

En herbeluister hier het interview:

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief