Wim Kempenaers

Herbeluister 'De Liefhebber' met auteur en illustrator Peter Van den Ende

Graphic Novel De Liefhebber

Op 27 februari duikt Katelijne Boon in het muzikale verleden en de platenkast van auteur en illustrator Peter Van den Ende. Zijn boek zonder woorden 'Zwerveling', 'The wanderer' in het Engels, werd eind 2020 door de krant The New York Times verkozen tot een van de 25 beste kinderboeken wereldwijd. Hij zorgde ook voor de bijzondere illustraties van 'Het hele leven', waarin 'De Schepping', 'Het Paradijs' en 'De Hemel' van Bart Moeyaert werden samengebracht.

Peter Van den Ende (°1985) volgde kunstonderwijs aan het H. Pius X-instituut in Antwerpen, waar hij in de schoolbibliotheek de boeken van Jules Verne – met de originele gravures van Edouard Riou en Alphonse Neuville – ontdekte. Vooral 'Twintigduizend mijlen onder zee' zou een belangrijke inspiratiebron vormen. Daarna ging hij biologie studeren aan de Universiteit Antwerpen, maar brak zijn studie voortijdig af om voor een hotelketen aan de slag te gaan als natuurgids voor toeristen op de Kaaimaneilanden. Een heerlijke job, maar toch keerde hij twee jaar later terug naar Antwerpen, om er zich toe te leggen op het tekenen.

In 2019 debuteert hij met de graphic novel 'Zwerveling', een woordloos avontuur in zwart-wit over een papieren bootje dat de wereldzeeën afreist, waaraan hij drie jaar werkte. Voor dit boek liet hij zich – naast Jules Verne – inspireren door Gustave Doré, Shaun Tan, e.a. en door zijn ervaringen tijdens het vele snorkelen in het koraalrif van de Kaaimaneilanden. De tekeningen voor Zwerveling maakte hij in Oost-Indische inkt met een uiterst fijne arceertechniek. De enige woorden die in Zwerveling voorkomen, zijn de namen op de schepen die het bootje tijdens zijn odyssee ziet. Ze verwijzen allemaal naar de wereld van het boek: wetenschappelijke namen van walvissen of inktvissen, de illustrators van Jules Verne ('Riou' en 'Neuville'), de onderzeeboot van de negentiende-eeuwse Spaanse uitvinder Monturiol ('Ictíneo') ...

Nog voor het boek helemaal klaar was, werden de Engelse, Duitse en Franse rechten verkocht op de internationale Kinderboekenbeurs van Bologna. ‘Zwerveling’ werd eind 2020 door The New York Times gekozen als een van de 25 beste kinderboeken wereldwijd, en kreeg lovend commentaar van de beroemde Australische illustrator Shaun Tan. Met Zwerveling won Peter Van den Ende ook de Zilveren Griffel, en het boek werd genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs voor het beste jeugdboek.

In 2020 maakte Peter Van den Ende de illustraties bij 'Het hele leven: De Schepping/Het Paradijs/De Hemel', de bundeling van het filosofische drieluik van Bart Moeyaert, in 2019 nog winnaar van de prestigieuze Astrid Lindgren-prijs. Voor dit boek maakte Van den Ende ook gebruik van een schraaptechniek. Sommige plaatsen in de tekening werden zwart gemaakt met inkt, waarna de witte lijnen werden weggeschraapt met een mesje.

Nu is het uitkijken naar zijn nieuwe boek 'Fantasturian', dat een vervolg zal zijn op Zwerveling

Herbeluister hier 'De Liefhebber' met Peter Van den Ende op Klara.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief