Luister naar de eerste aflevering van de Klara-podcast 'Revolusi' van David Van Reybrouck

Non-fictie Klara

Vijf zondagen lang vertelt David Van Reybrouck het aangrijpende verhaal van de Indonesische onafhankelijkheid. Of hoe een nieuwe wereld vorm kreeg ‘in bloed, in pijn, met hoop.’ De radio- en podcastreeks is gebaseerd op het gelijknamige boek van Van Reybrouck.

Revolusi - Aflevering 1

Het Nederlands koloniaal avontuur begint niet met een honger naar grond, maar met een verlangen naar smaak. Specerijen!

In 1596 bereikt Cornelis de Houtman als eerste Nederlander de westkust van Java, vanwaar hij doorreist naar Bali. Terwijl hij hier en daar wat specerijen inslaat, laat hij overal een spoor van vernieling achter. De opbrengsten van deze historische reis zijn maar net genoeg om de kosten te dekken, maar de weg naar ‘de Oost’ ligt open.
De jaren daarna staan bekend als die van de ‘wilde vaart’: tal van Hollandse en Zeeuwse zeevaarders trekken erop uit. Tussen de verschillende rederijen ontstaat een verschroeiende concurrentie.
In 1602 besluit de Staten Generaal alle bestaande rederijen onder te brengen in één enkel bedrijf, de roemruchte Verenigde Oost Indische Compagnie (voc), dat het monopolie krijgt op de handel met het Oosten. 3 jaar later neemt de voc, geholpen door de plaatselijke bevolking, het Portugese fort op Ambon over. En nog eens twee jaar later vestigt Nederland zich op Ternate en Banda Neira, twee andere eilanden in de Molukken...

Luister hier naar de eerste aflevering van 'Revolusi' op klara.be.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief